Asia Bibi pozvala premijera Pakistana da zaštiti kršćanske manjine


U video intervjuu za Zakladu papinskog prava „Aid to the Church in Need“, Asia Bibi, prva žena osuđena na smrt u Pakistanu zbog bogohuljenja, u ime kršćanskih manjina, pozvala je premijera da pomogne djevojčicama koje su otete, silovane i natjerane na udaju za otmičare.

Pakistanska kršćanka – supruga i majka, koja je postala simbolom patnje nanesene progonima kršćana diljem svijeta, iz trenutnog doma u Kanadi razgovarala je s Alessandrom Montedurom, ravnateljem ACN-ovog talijanskog nacionalnog ureda.

On je u razgovoru, kojeg prenosi Aleteia, spomenuo i dvije kršćanske djevojčice Humu Younus i Mairu Shahbaz, obje žrtve zlostavljanja, čiji se slučajevi vode uz pomoć ACN-a, između ostalog i stalnom kampanjom za podizanje svijesti u medijima. Maira je 14-godišnjakinja koja je oteta usred bijela dana u travnju. No, iako je uspjela pobjeći otmičaru sada živi u strahu, skrivajući se s obitelji kako ju ne bi ponovno pronašli. Huma je njezina vršnjakinja, a iz vlastitog doma oteta je u listopadu 2019. Nažalost, ona je još uvijek u zatočeništvu.

„Znam da su te djevojčice progonjene i zato molim premijera Imrana Khana, da im pomogne, jer nijedna od njih ne bi trebala tako patiti“, odgovorila je, napomenuvši kako govori iz vlastitog iskustva žrtve. „Strašno sam patila i proživjela mnoge teškoće“, dodala je.

Ona je u svojoj molbi premijeru pozvala na pomoć žrtvama zakona o bogohuljenju i djevojčicama koje su otete, kazavši kako je potrebno zaštititi manjine jer su i oni građani Pakistana.

Naime, prema postojećem zakonu o bogohuljenju u Pakistanu navedeno je kako zbog prekršaja protiv Kur’ana počinitelji mogu dobiti kaznu doživotnog zatvora, a vrijeđanje proroka Muhameda je kažnjivo smrću. Određene skupine u Pakistanu koriste taj zakon kako bi otimali i mučili pripadnike vjerskih manjina.

Asia Bibi je, uz nadu da će se ove zakone prestati iskorištavati i želju da svi građani Pakistana budu slobodni i ravnopravni, zahvalila svima koji su pomogli u njezinom slučaju poput pape Franje i pape u miru Benedikta XVI., te ACN-u.

Spomenimo kako ju je Vrhovni sud u Pakistanu optužbi za bogohuljenje oslobodio 31. listopada 2018. nakon što je gotovo desetljeće provela u zatvoru.

J.P., KT