Gorski Karabah

Azerbajdžan sprječava hodočašća u samostan Dadivank


Azerbajdžanske vojne snage i dalje sprječavaju armenske hodočasnike u posjećivanju samostan Dadivank. Takva situacija traje od svibnja. U samostanu je ostalo pet svećenika, a u blizini borave ruski mirovnjaci.

Foto: Samostan Dadivank, wikipedia

Foto: Samostan Dadivank, wikipedia

Redovnici mjesecima u nazočnosti mirovnjaka obavljaju uobičajene vjerske aktivnosti i ostale poslove u samostanu. Primas biskupije Artsakh biskup Vrtanes Abrahamyan komentirao je kako je nejasno zašto Azerbajdžan i dalje sprečava posjetitelje jer to područje nije u zabranjenoj zoni. "Azerbajdžanci ne dopuštaju, i to je to, nema razloga. Ne govore ništa. Mirovne snage su na području samostana. Oni žive zajedno. Naravno, spavaju u odvojenim prostorijama. Što misli azerbajdžanska strana je sporedno pitanje. Radimo ono što moramo", rekao je biskup, a prenio je ICC.

Inače, Armenci se rado prisjećaju vremena krštenja, blagoslova i masovnih posjećivanja misa u Dadivanku. Sada, kao i mnogi drugi vjerski-kulturni aspekti života u Gorskom Karabahu, a među njima i pohod samostanu Dadivank, je samo uspomena.

Nažalost, novonastala situacija nakon kratkotrajnog rata je ograničila je život kršćana.

Ž.I., KT