Nigerija

Brutalno ubijen katolički svećenik


Vlč. John Gbakaan, župnik župe Sv. Antuna u Gulu, u nigerijskoj biskupiji Minna, otet je i ubijen 15. siječnja, na putu iz Lambate u Lapai u saveznoj državi Niger.

Ovo je, kako prenosi agencija Fides, u nedjelju 17. siječnja potvrdio župnik župe Sv. Terezije u Madali vlč. John Jatau, koji je i obznanio da je vlč. Gbakaan, zajedno sa svojim bratom i još jednim svećenikom otišao u Makurdi u saveznoj državi Benue 14. siječnja kako bi posjetio majku.

Braću, koja su se vraćala iz Lambata u Lapaisu, u zasjedi su napali naoružani muškarci 15. siječnja. Napad se dogodio navečer oko 21 sat, blizu sela Tufa. Otmičari su se obraćali biskupiji Minna sa zahtjevom za otkupninom u subotu, 16. siječnja. U početku su tražili iznos od 30 milijuna naira (oko 78 650 američkih dolara), koji su kasnije smanjili na 5 000 000 naira (oko 13 000 američkih dolara).

U međuvremenu pronađeno je beživotno tijelo svećenika Gbakaana, u blizini mjesta otmice, koji je mačetom pogubljen na iznimno okrutan način, da ga je bilo jako teško identificirati. Automobil kojim je putovao također je pronađen u grmlju, a vijesti o njegovu bratu još uvijek nema, te se govori da je još uvijek u rukama otmičara.

J.P., KT