Iran

Deset godina zatvora zbog kršćanskog naučavanja


Iranski kršćanin armenskog podrijetla suočava se s kaznom zatvora od deset godina zbog poučavanja o kršćanstvu u svome domu. Osuđen je za "propagandu suprotnu i uznemirujuću svetoj vjeri islamu".

Foto: Anooshavan Avedian

Foto: Anooshavan Avedian

Anooshavan Avedian (60) prošloga mjeseca osuđen je na zatvorsku kaznu skupa s dvojicom članova njegove kućne crkve, preobraćenicima na kršćanstvo, Abbas Soorijem (45) i Maryam Mohammadijem (46).

Uz kaznu, Anooshavan će se suočiti i s desetogodišnjim uskraćivanjem društvenih prava, što podrazumijeva ograničavanje zaposlenja nakon izlaska iz zatvora. 

Abbasu i Maryam će se također suočiti s desetogodišnjih uskraćivanjem prava poput članstva u političkoj ili društvenoj skupini, stanovanju u rodnoj provinciji Teherana ili bilo kojoj susjednoj provinciji. Uz to, dvije godine su im zabranjena putovanja izvan zemlje.

Ovo troje kršćana je prvi put uhićeno u kolovozu 2020. ali njihov slučaj je tek sada izašao u javnost. U razdoblju između uhićenja i suđenja držani su u zloglasnom Evin zatvoru na periferiji Teherana, gdje su ih podvrgavali ispitivanju, psihičkom zlostavljanju i mučenju, javlja Asia News.  

Tijekom posljednjeg desetljeća tisuće članova kućne crkve je uhićeno, a stotine su osuđene na godine u zatvoru zbog djelovanja protiv nacionalne sigurnosti.

J.M., KT