Irački premijer objavio kraj Islamske države


Irački premijer Haider al-Abadi u subotu, 9. prosinca, objavio je kraj rata protiv Islamske države, navodeći da su iračke snage preuzele punu kontrolu nad granicom sa Sirijom.

Fotografija preuzeta s pixabay.com

Fotografija preuzeta s pixabay.com

«Naše snage u potpunosti su preuzele kontrolu nad iračko-sirijskom granicom i stoga objavljujem kraj rata protiv Daesha (Islamske države). Naš neprijatelj želi da ubije našu civilizaciju, ali mi smo pobijedili zahvaljujući jedinstvu i odlučnosti. Pobijedili smo u kratkom roku», izjavio je premijer na konferenciji koju je organizirao Savez novinara Iraka.

Militanti Islamske države zauzeli su velike površine zemlje sjeverno od Bagdada u iznenadnoj ofenzivi koja je počela u 2014., osvojivši skoro trećinu iračke teritorije i ugrožavajući sam opstanak iračke države.

Najviše su bili ugroženi kršćani te šiiti kao i vjerske manjine u Iraku (Jezidi) o čemu smo više puta pisali u rubrici Križnim putem kršćana danas.

U već oslobođenim gradovima započeo je stidljivi povratak kršćana. Za nadati se je kako će on u predstojećem vremenu biti masovniji. Pomoć za obnovu infrastrukture i domova su najavile brojne organizacije.

KT