Nigerija

Islamisti oslobodili 30 studenata nakon sedam mjeseci zatočeništva


Još 30 studenata pušteno je iz zatočeništva sedam mjeseci nakon otmice iz Federalnog vladinog koledža u sjeverozapadnoj nigerijskoj državi Kebbi.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

"Ovo je treća skupina studenata oslobođena nakon otmice koja se dogodila prije sedam mjeseci, a prethodnih 30 pušteno je kućama u listopadu 2021.", javlja ICC. Lokalne vlasti i oslobođeni taoci objasnili su zašto nema kolektivnog oslobađanja, naime, tako teroristi mogu očekivati sveži priliv novaca.

U lipnju 2021. je 100-ak naoružanih napadača napalo državni koledž u Kebbiju ubivši policajca i ranivši dvoje studenata. Jedan student također je ubijen nekoliko dana kasnije tijekom pokušaja spašavanja.

Islamska teroristička skupina Boko Haram, čije ime u slobodnom prijevodu znači "zapadno obrazovanje je zabranjeno", uspostavila je obrazac otmica školske djece i studenata u Nigeriji radi otkupnine 2014. kada su oteli 276 uglavnom kršćanskih djevojčica iz škole u Chiboku. Tijekom 2021. došlo je do nekoliko otmica velikih razmjera dok su naoružane skupine shvaćale svoju učinkovitost u prikupljanju gotovine kroz iznuđivanje otkupnina od roditelja ili vlada. Islamisti pretežno ciljaju vladine i kršćanske škole u ovoj mnogoljudnoj afričkoj državi.

Ž.I. KT