Kina ne staje s progonom vjerskih manjina


Čini se da kineska vlada, kritizirana zbog progona članova različitih religija unutar svojih granica, ne ublažava progon, nego širi doseg svojih antidemokratskih akcija na Hong Kong i Tajvan.

Tako je policija u Hong Kongu nedavno blokirala web stranicu jedne protestanstke Crkve koja ima sjedište na Tajvanu i to zbog veze s radijskim voditeljem Edmundom Wanom, koji je uhićen tijekom veljače. Wan je, naime, iskoristio svoj radijski program i potaknuo mlade hongkonške prosvjednike da studiraju na Tajvanu, što je bilo dovoljno za uhićenje. Također, pojačan je progon svih onih koji su s njim bili u poslovnim i prijateljskim vezama.

Podsjetimo, Peking je prošlog ljeta potaknuo donošenje hongkonškog Zakona o nacionalnoj sigurnosti koji inkriminira širok spektar aktivnosti za koje se smatra da su protiv interesa države. Kao rezultat toga predstavnici različitih Crkava se nalaze pod većim pritiskom. Zato su mnogi su kršćani iz Hong Konga pobjegli na Tajvan, unatoč pokušajima službenog Pekinga da spriječi njihov odlazak. Procjenjuje se da se dogodio zbjeg oko 10 000 kršćana i to samo tijekom 2020. Među njima su i optuženi za "poticanje subverzije protiv države" prema novom Zakonu o nacionalnoj sigurnosti, ali i obični ljudi kojima je dosta špijuniranja i straha.

Razgovarajući s International Christian Concernom (ICC) pastor Huang Chun-seng je rekao kako su brojni hongkonški dušobrižnici i profesori utočište potražili na Tajvanu te da stalno pristižu. Također, neki su se nastanili i u Velikoj Britaniji.

Podsjetimo, Kina agresivno progoni kršćane koji odluče biti u Crkvama koje su izvan kontrole države, kao što je Kineska domoljubna katolička udruga. Redovito se napadaju kućne Crkve, zatvaraju svećenici i zastrašuju laici zbog vjerovanja izvan uskih granica koje je utvrdila vlada.

Nedavno izvješće Freedom Housea rangiralo je Kinu kao jednu od najmanje slobodnih zemalja na svijetu. Izvješće iz 2017.  otkrio je da " 100 milijuna vjernika pripada skupinama suočenim s visokim ili vrlo visokim razinama vjerskog progona, a to su kršćani, tibetanski budisti, ujgurski muslimani i Falun Gong praktikanti."

ICC je u ljeto 2020. objavio detaljno izvješće u kojem se ispituju "pravni mehanizmi" koje Kina koristi za suzbijanje religije. Teme obuhvaćene izvješćem uključivale su niz administrativnih uredbi koje se koriste za suzbijanje vjerskog izražavanja i vladinu kampanju koja je u tijeku za sinizaciju religije to jest  promjenu vjerskog identiteta u nešto što je više u skladu s vrijednostima Komunističke partije Kine

Ž.I., KT