Kina

Novi zatvor za Crkvu u Kini: sinizacija


Do kraja kolovoza sve biskupije u Kini moraju predstaviti petogodišnji plan (2018. – 2022.) Nacionalnom patriotskom udruženju i Vijeću biskupa kako misle provesti sinizaciju koju je naredila vlada Xi Jinpinga.

FOTO: AsiaNews

FOTO: AsiaNews

Kako piše AsiaNews, cjelokupna Crkva u Kini, službena i podzemna, ulazi u novi veliki zatvor kroz magičnu riječ: sinizacija, odnosno asimilacija u kinesku kulturu i društvo te iznad svega podčinjenost Partiji.

To će omogućiti Kineskoj komunističkoj partiji i Patriotskom udruženju da kontroliraju ne samo narod (biskupe, svećenike i vjerujući puk) nego također i što oni misle te plodove njihova promišljanja: povijesne spise i tumačenja, teologiju, društveni nauk, arhitekturu, sakralnu umjetnost pa čak i liturgijske knjige i samu liturgiju. Ukratko, politička kolonizacija misli i savjesti kineskih katolika.

Do kraja kolovoza sve biskupije u Kini moraju podastrijeti Nacionalnom patriotskom udruženju i Vijeću biskupa petogodišnji plan kako misle provesti sinizaciju tj. potpuno se asimilirati u kineski nacionalni identitet bez mogućnosti slobode izražavanja i izbora (što bi odgovaralo postavkama inkulturacije).  

Zbog toga su Udruženje i Vijeće biskupa napravili nacrt nacionalnog „Petogodišnjeg plana“ koji služi kao model i nadahnuće „kako bi unaprijedio stupanje Katoličke Crkve kineskoj sinzaciji“. U tom političkom i nereligijskom dokumentu na 15 stranica, Isus Krist je spomenut samo jedanput, „evanđelje“ četiri puta, ali zato „Komunistička partija“ pet i „Patriotsko udruženje“ čak 15 puta.

Uklanjanje križa sa "zapadnjačke" crkve

U prijevodu na engleski kojega je objelodanila azijska katolička novinska agencija UCAN (Union of Catholic Asian News) razvidno je kako je temu sinizacije odaslao šef Komunističke partije i predsjednik Kine Xi Jinping najranije u svibnju 2015. Nakon analize situacije, u kojoj se Komunistička partija bojala slične sudbine onoj u SSSR-u, 20. svibnja 2015. na sastanku sa Združenim frontom, Xi je odlučio da se religije moraju „sinizirati“ ako žele ostati u Kini. Ista je tema ponovljena na nacionalnom sastanku za vjerske poslove u travnju 2016., te se također pojavila u fusnotama osvrta na religije na 19. kongresu Kineske komunističke partije u listopadu 2017.

Plodove ovih zamisli već se moglo vidjeti u pravome ikonoklazmu (uništavanju svetih slika) koje provode lokalne vlade u Henanu, Srednjoj Mongoliji i Xinjiangu gdje su crkve i umjetnine uništeni zato što su „zapadnjački“… A samo možemo zamisliti što će se dogoditi s povijesnim i ostalim knjigama koje će proći reviziju Komunističke partije.

KT