Kineski komunisti maltretiraju kršćanske poduzetnike


Mnogi kršćanski poduzetnici u Wenzhou nalaze se pod pritiskom Kineske komunističke partije (KKP) zbog donacija koje daju za pastoralne aktivnosti i izgradnju crkava.

Kako je saznala organizacija International Christian Concern (ICC) provincija Wenzhou poznata je i kao "kineski Jeruzalem" zbog velike prisutnosti kršćana i pripadnika ostalih religija. Prema procjenama tijekom 2015. samo u istoimenom glavnom gradu provincije, koji ima 12 milijuna stanovnika, registrirano je 3 961 hramova, crkava i džamija koje pripadaju registriranim i institucionalnim religijama (budizam, taoizam, islam i kršćanstvo).

Usprkos tome KKP pronalazi načine da spriječi širenje "kršćanske aktivnosti". Jedna od novih metoda su i ciljani financijski napadi na kršćanske poduzetnike koji su onda prisiljeni "povući" se iz aktivnosti župnih zajednica koje su pomagali. Nažalost, KPK i dalje iz ideoloških razloga vidi kršćanstvo kao "strano tijelo" koje predstavlja "prijetnju nacionalnoj sigurnosti". Osim toga komunisti vrše pritisak na župe, svećenike i vjernike da uklanjaju kršćanske simbole, uključujući i križeve.

Tako je 28. srpnja jedna protestantska crkva, koja ima i državno odobrenje za djelovanje, drugi put u posljednjih šest godina bila prisiljena ukloniti križeve i ostalo kršćansko znamenje s pročelja.

"Od prošlog rujna, gradska vlada više je puta vršila pritisak zahtijevajući da sami uklonimo križ", izvijestio je djelatnike ICC-a jedan član te zajednice naglašavajući kako su morali ukloniti križeve da smire lokalne partijske rukovodioce.

Ž.I., KT