Koronavirus prijeti narodu Sjeverne Koreje


Dok se koronavirus i dalje širi, izbijanje epidemije moglo bi donijeti ozbiljne posljedice za vjernike i pripadnike podzemne Crkve u Sjevernoj Koreji. Zbog pojave virusa izolacija je povećana te su skočile cijene hrane i ogrjeva...

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Iako Sjeverna Koreja nije prijavila slučajeve zaraze, provincija Sjeverni Pjongjang izvijestila je da je 7. veljače u bolnicama u Sinuiju, koji graniči s Kinom, pet osoba preminulo nakon što su patile od „visoke groznice“. Službeni Pjongjang negirao je da su smrti nastale od koronavirusa.

Međutim, Državno ministarstvo za javno zdravstvo te zemlje savjetuje "da se oni za koje se sumnja da su zaraženi, poput osoba s groznicom ili kašljem, podvrgavaju karanteni i liječenju".

Na temelju svog iskustva odrastanja u Sjevernoj Koreji, izbjeglica iz te zemlje Timothy Cho predočio je novinarima organizacije Open Doors svoje viđenje zdravstvene zaštite u toj diktatorskoj zemlji.

"Odrastajući u Sjevernoj Koreji, sjećam se epidemije kolere, posebice u mom selu jer sam i ja bio zaražen. Nedostatak hrane i lijekova uzrokuje smrt toliko djece. Ako doista postoje ljudi zaraženi koronavirusom u Sjevernoj Koreji, to će imati ozbiljan utjecaj. U zemlji gotovo da nema medicinskih ustanova ili lijekova", rekao je Timothy i nadodao kako je poznato da i viši partijski dužnosnici, pa i čitava sjevernokorejska elita koriste lijekove kojima je istekao rok trajanja, jer boljih nema.

"To objašnjava zašto Sjeverna Koreja nije u mogućnosti pružiti nikakav medicinski tretman za obične građane bez obzira o kojoj je bolesti riječ", kazao je Cho napominjući da svako povećanje nesigurnosti u toj zemlji dovodi do povećanih cijena, što opet rezultira smrću najslabijih.

Tako je zbog straha od koronavirusa Pjongjang potpuno zatvorio granicu s Kinom i povećao broj pripadnika Korejske narodne armije na granici.

Ograničenja poput ovih sprječavaju krijumčarenje ljudi, ali i hrane i lijekova. Budući da zemlja ne uvozi robu iz Kine, nedostatak sirovina potrebnih za rad tvornica u Sjevernoj Koreji podigao je cijene hrane.

Tako je jedan kilogram riže s 4 000 wona skočio na 6 500; soje s 8 000 na 15 600 wona, dok je cijena brašna s 4 000 wona otišla na 6 175. Cijene goriva su također porasle: litar dizela je 11 315, a prije 14 dana je bio 7 500.

Manjak hrane i goriva bit će ozbiljan problem za one koji pokušavaju preživjeti hladnu zimu u Sjevernoj Koreji.

Budući da nevolja nikad ne dolazi sama, porast cijena bi mogao značiti dugoročne probleme – čak i dugu ekonomsku krizu koja bi mogla dovesti do gladi milijuna.

Ako nema hrane za "lojalne građane", ne smijemo ni pomisliti kako će biti tisućama kršćana koji su na "preodgoju" u radnim logorima ili zatvorima, samo zato što su uhvaćeni s Biblijama ili u molitvi.

KT