Kraj građanskog rata u Južnom Sudanu?


Predsjednik Salva Kiir, 31. listopada, ispričao se građanima zbog vođenja loše politike tijekom proteklih pet godina koje su od 2013. dovele do građanskog rata u ovoj mladoj državi Afrike.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Tijekom svog govora, predsjednik Salva Kiir službeno je najavio da planira postaviti Riek Machara za potpredsjednika zemlje što je i bio jedan od razloga za početak rata.

Predsjednik Kiir je pritom rekao: «Kao vaš predsjednik, želim se ispričati u ime svih stranaka zbog onoga što smo vam prouzročili... Duboko žalim fizičke i psihološke rane koje su vam nanesene... Ovom razdoblje obilježava kraj rat u Republici Južnom Sudanu.»

Ovo je bio odgovor na molitvu mnogih kršćana koji žive u Južnom Sudanu, ali i svih onih koji su molili širom svijeta za mir u ovoj afričkoj zemlji.

Južni Sudan (South Sudan; Republika Južni Sudan/Republic of South Sudan), država je u istočnome dijelu Afrike između Sudana (duljina granice 2184 km) na sjeveru, Etiopije (934 km) na istoku, DR Konga (628 km), Kenije (232 km) i Ugande (435 km) na jugu te Srednjoafričke Republike (989 km) na zapadu; obuhvaća 644 329 km².

U siječnju 2011. održan je referendum kojim je poduprta neovisnost Južnoga Sudana od Sudana, a proglašena je 9. srpnja 2011 (ostvareno je članstvo u UN-u).

Vodeći politički položaj zadržao je SPLM, a od 2005. predvodi ga Salva Kiir Mayardit; u travnju 2010. izabran je za južnosudanskoga predsjednika, na kojem je položaju od proglašenja neovisnosti.

Nestabilnost je održana na dijelovima pograničja prema Sudanu (područje Abyei i dr.); radi učvršćenja mira, od srpnja 2011. u Južnom Sudanu uspostavljena je operacija UN-a s približno 7500 pripadnika međunarodnih snaga. Državnu stabilnost narušavaju i međuetnički sukobi, posebno u državi Jonglei (Junqalī).

U travnju 2012. južnosudanske i sudanske snage sukobile su se oko naftom bogatoga pograničnoga područja Hejlij (Heglig). Zbog pogoršanih međudržavnih odnosa dolazilo je i do ograničene blokade prijenosa nafte iz Južnoga Sudana preko sudanskoga teritorija (ponovno u lipnju 2013).

Sredinom prosinca 2013. političke podjele u državnom i vojnom vrhu izazvale su sukobe u Jubi, koji su se potom proširili na druge gradove i pokrajine. Pobunjenike je predvodio smijenjeni potpredsjednik Riek Machar, a borbe su prerasle u etničke sukobe (između Dinka i Nuera).

KT