Egipat

Na Sinaju otet koptski kršćanin


"International Christian Concern" (ICC) je objavio da su 8. studenoga u egipatskom gradu Bir al-Abd na sjevernom Sinaju tri maskirane osobe otele koptskog kršćanina Nabila Habshy Salamu (61).

Otmica se dogodila u 20:00 sati dok su ulice bile prometne. Nabil je napustio dom kako bi kupio nešto u trgovini udaljenoj 50-ak metara od njegove kuće kad se dogodio incident. Uslijedili su pucnjevi u zrak te krađa automobila kojim su pobjegli otmičari.

Obitelj koja je prijavila otmicu istaknula je da se bave trgovinom mobitela te da nemaju poznatih neprijatelja. Naglasili su kako je Nabil bio kum za vrijeme izgradnje mjesne crkve te da su im odnosi sa susjedima muslimanima dobri.

Ipak, Nabilov sin Peter je izrazio svoje ogorčenje što su naoružani otmičari uopće ušli u gradu budući da vojska sprovodi jake antiterorističke kontrole. Posebice se okomio na zaštitare koji ništa nisu učinili kad su vidjeli krađu i otmicu, a posao im je da interveniraju.

Otmica se dogodila dva mjeseca nakon što je još jedan kršćanin otet u selu Al-Abtal, smještenom na istočnoj strani Sueskog kanala. Njegova sudbina ostaje nepoznata.

Ciljana otmica kršćana koji žive na Sinajskom poluotoku uobičajena je i njihova sudbina često završava tragično. S obzirom na ovaj trend Nabilova obitelj izrazila je zabrinutost za njegov život. Obitelj je apelirala i na predsjednika Egipta Sisija da intervenira.

Simptomatično je to što se nemili događaj odvio samo nekoliko dana nakon što je vlast Egipta obznanila da će poduprijeti razvoj grada Svete Katarine na Sinaju, samo 50 kilometara od popularnog ljetovališta Sharm el-Sheikha i to u svrhu promicanja vjerskog turizma.

Inače, vjerski progon na Sinaju otjerao je većinu lokalnih kršćana s poluotoka. Oni koji ostaju izloženi su riziku zbog ciljanih otmica i atentata. Vladin odgovor i na humanitarnoj i na sigurnosnoj razini za sinajske kršćane često je nedovoljan.

Ž.I., KT