Burkina Faso

Nestao svećenik don Joël Yougbaré


Iz afričke Burkine Faso dolazi vijest o nestanku svećenika don Joëla Yougbaréa, župnika u Djibu. Za njim se traga od nedjelje, 17. ožujka kada je posljednji put viđen nakon sv. mise koju je slavio na filijali u jednom udaljenom selu.

„Nemamo vijesti otkako je otac Joël otišao nakon što je u selu Bottogui 17. ožujka slavio misu“, kazao je agenciji Fides mons.Laurent Dabire, biskup biskupije Dori, koja se nalazi na sjeveru zemlje u blizini granice s Malijem. „Potraga je u tijeku, ali do sada bez uspjeha“, naglasio je mons. Dabire dodajući kako se ništa ne može isključiti. „Ne znamo što misliti. Don Joël je možda otet ili se izgubio ili je imao nesreću“, kazao je biskup podsjećajući da je područje u kojem je svećenik nestao postalo nesigurno zbog pristunosti džihadističkih grupa.

Don Joël nakon slavlja nedjeljne mise u Bottoguiju, vraćao se u svoju župu cestom Djibo-Tongomayel-Nianguel-Sergoussouma-Bottogui. Posljednji put je viđen između 14:30 i 15 sati u mjestu Sergoussouma. Dva sata nakon toga jedan katehista je želio znati je li se župnik vratio živ i zdrav, no kako ga nije bilo doma, župni vikar Theodore Kpoda pokušao ga je više puta dobiti na mobitel, ali bez uspjeha.

Vrijedi podsjetiti kako su sredinom veljače u istočnom dijelu Burkine Faso u džihadističkom napadu ubijeni jedan španjolski svećenik i četiri carinska službenika, dok je u susjednom Nigeru u rujnu prošle godine bio otet talijanski misionar Pierluigi Maccalli.

KT