Nigerija

Nigerijski predsjednik o ubojstvu svećenika


Nakon brutalnoga ubojstva župnika Davida Tankoa 28. kolovoza nigerijski predsjednik Muhammadu Buhari poručio je kako „ubojstvo katoličkoga svećenika ističe nužnost suočavanja s dugotrajnim konfliktom“.

Predsjednik Buhari izrazio je uime Vlade i svih nigerijskih građana sućut katolicima i stanovništvu savezne države Tarabe zbog ubojstva mladoga svećenika, ističe se u priopćenju 1. rujna u kojem Predsjednik također najavljuje svoje zauzimanje za prestanak sukoba između plemena Tiv i Jukun.

„Vlada neće mirno gledati kako se zaoštravaju duboko ukorijenjene napetosti i ne želi zajednice prepustiti njihovoj sudbini već se namjerava boriti protiv mržnje i fanatizma. Angažiranje sigurnosnih snaga kratkotrajno je rješenje a ono dugoročno mora se temeljiti na razboritosti koja će miru dati novu šansu, ističe u priopćenju predsjednik Buhari“, poručio je nigerijski predsjednik, prenosi Vatican News.

Pozvao je guvernere, plemenske poglavice i vjerske vođe na susret o trajnom rješenju koje će zaustaviti krvave sukobe Tiva i Jukuna. „Napredak je nemoguć kada nasilje i razaranje vladaju svakodnevicom“, poručio je predsjednik Buhari, dodavši kako je nasilje između plemena Tiv i Jukun jedan od najtvrdokornijih i najtežih problema u Nigeriji.

Napomenimo da je vlč. Tanko ubijen na putu za susret o mirnom rješenju između sukobljenih plemena.

KT