Kamerun

Oslobođena dva oteta kamerunska svećenika


Dobra vijest dolazi iz Kameruna. Dvojica svećenika otetih na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u predjelu Bui u sjevero-zapadnom dijelu ove afričke države oslobođena su u prošlu nedjelju.

Kako je izvijestila agencija Fides, a prenio Vatican news, dvojica svećenika Franklin Banadzem Dindzee i Patrick Atang, svećenici biskupije Kumbo pod dosada nejasnim okolnostima pušteni su na slobodu.

Podsjećanja radi njih su zarobili naoružani ljudi, pretpostavlja se borci za neovisnost, kada su na Veliku Gospu odlazili slaviti misu u mjesto Oku. Njihova otmica izazvala je jaku reakciju u ovoj kamerunskoj biskupiji čiji su se vjernici odmah počeli okupljati na molitvenim sastancima tražeći njihovo oslobađanje.

Otmica dvojice svećenika biskupije Kumbo dogodila se odmah nakon snažnog stava lokalnog biskupa, mons. Georgea Nkuoa, koji je u homiliji jutarnje mise za Veliku Gospu kazao: „Kumbo je imao svoj udio u patnji. Vidjeli smo nevine ljude brutalno ubijene. Mnogi ljudi su izgubili svoje domove i imanja. Nasilje i okrutnost postali su toliko uobičajeni da se sada smatra normalnim ubijati, mučiti, iznuditi i zahtijevati otkup.“

Od 2016. u Kamerunu na sjeverozapadu i jugozapadu engleskog govornog područja separatisti se bore protiv vladinih snaga u pokušaju stvaranja zasebne države koja se zove Ambazonia. Ovo nasilje, osim što je stvorilo ozbiljnu političku, ekonomsku i socijalnu nestabilnost i zasijalo strah, prouzročilo je smrt više od dvije tisuće ljudi, a oko 400 000 građana bilo je prisiljeno napustiti svoje domove. Katolička Crkva zatražila je pravdu za Kamerunce koji govore engleski jezik. Ali ovaj je stav doveo do toga da svećenstvo bude podvrgnuto progonu: mnogi svećenici su često oteti kako bi se za njihovo oslobođenje dobila otkupnina.

Uzimajući u obzir sve navedeno Crkva u Kamerunu s radošću je primila vijest da su dvojica svećenika ipak puštena na slobodu.

KT