Pakistan: Asia Bibi je oslobođena


Asia Bibi, pakistanska kršćanska osuđena na smrt zbog navodnog vrijeđanja proroka Muhameda, oslobođena je svih optužbi.

Odluku je donijelo tročlano sudsko vijeće Vrhovnog suda, izjavivši kako tužiteljstvo “nije uspjelo dokazati slučaj izvan svake sumnje”, javio je BBC, a prenio bitno.net. Suci su također poručili kako je slučaj temeljen na klimavim dokazima te da nisu bile poštovane propisane procedure.

Sama optuženica je navodno ostala u nevjerici kad je čula za oslobađajuću presudu. "Ne mogu vjerovati što čujem, hoću li sada izaći? Zar će me doista pustiti?", izjavila je u telefonskom razgovoru, prenosi AFP.

Posljednje ročište ovog slučaja koji traje od 2010. održano je 8. listopada ove godine. Tužitelji su od Vrhovnog suda tražili potvrdu smrtne kazne koju su donijeli niži sudovi, dok se obitelj Asije Bibi nadala sretnom završetku osmogodišnje agonije. No, iz tada nepoznatih razloga, Vrhovni je sud odbio donijeti presudu.

Podsjećamo, Asia Bibi osuđena je 2010. na smrt vješanjem prema Zakonu o blasfemiji koji brani svako vrijeđanje Kur’ana i proroka Muhameda. Viši sud grada Lahorea potvrdio je tu odluku 2014., da bi Vrhovni sud 2015. prihvatio žalbeni postupak protiv presude.

Asia Bibi već se devet godina nalazi u zatvoru zbog optužbi da je vrijeđala najvažnijeg islamskog proroka tijekom rasprave s nekim muslimanskim ženama u polju. Svađa je izbila nakon što su je žene s kojima je radila optužile da je pila iz zajedničke posude s vodom, iako je kao kršćanka “nečista”, te kako stoga one nakon nje ne mogu piti vodu.

Nekoliko dana kasnije osobe s kojima se našla u svađi otišle su lokalnom imamu, optuživši je za blasfemiju te je njezin slučaj postao planetarno poznat.

Da je osuđena, Asia Bibi bila bi prva osoba u Pakistanu nad kojom je zbog blasfemije izvršena smrtna kazna.

KT