Egipat

Pogubljen oteti koptski kršćanin


Prema informacijama koje su se pojavile u Egiptu teroristi Islamske države su 17. travnja objavili gnusni snimak egzekucije koptskog kršćanina Nabila Habshija (62) koji je otet tijekom studenoga 2020.

Nažalost, ovo su prve informacije koje je Nabilova obitelj saznala poslije otmice. Vjeruju kako se pogubljenje moglo dogoditi ili u ožujku ili početkom travnja.

U vrijeme njegove otmice u studenome 2020. International Christian Concern (ICC) je objavio, a nedjelja.ba prenijela "da su 8. studenoga u egipatskom gradu Bir al-Abd na sjevernom Sinaju tri maskirane osobe otele koptskog kršćanina Nabila Habshi Salamua (61)". Obitelj koja je prijavila otmicu istaknula je da se bave trgovinom mobitela te da nemaju poznatih neprijatelja. Naglasili su kako je Nabil bio kum za vrijeme izgradnje mjesne crkve te da su im odnosi sa susjedima muslimanima dobri.

Prema Nabilovom sinu u Bir al-Abdu živi oko 100 koptskih kršćanskih obitelji te se sada svi brinu kako će javno objavljivanje snimka ubojstva potaknuti egzodus iz grada. Slično se dogodilo u Al-Arishu gdje je porast aktivnosti terorista Islamske države, uključujući ubojstva kršćana, prisilio čitavu koptsku zajednicu da pobjegne zbog vlastite sigurnosti.

U roku od 48 sati od objave videozapisa o pogubljenju egipatsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da su ubili trojicu upletenih. Međutim, ICC postavlja pitanje zašto su vlasti čekale šest mjeseci da djeluju i reagirale tek nakon što je Nabil ubijen?

Sin ubijenoga podijelio je u intervjuu koji je prenio ICC: "Minimalno pravo za obitelj mučenika je doći do tijela i odrediti mjesto za ukop. Sad to čekamo od policije, pogotovo što je objavljeno kako postoje neke informacije. Moramo napomenuti da je sve trajalo šest mjeseci i da je u tom razdoblju postojala komunikacija između terorista i policije. Zašto sada ne znamo gdje je tijelo našeg oca?"

Regionalna menadžerica ICC-a za Bliski istok Claire Evans rekla je: "Mjesecima je obitelj čekala bilo kakve vijesti o Nabilu, a sada kada je istina poznata, to je poražavajuće. Važno je da se sjetimo da ovdje postoje dvije zabrinjavajuće strane. Ovo je značajan trenutak za Islamsku državu koja već nekoliko mjeseci nije objavila nijedan video pogubljenja kršćanina. Trebali bismo se brinuti što to znači za sigurnost kršćanske zajednice. Trebamo biti zabrinuti i zbog odgovora egipatske vlade. Kako je moglo proći šest mjeseci od otmice i u tom razdoblju ništa nije učinjeno do iznenadnog ubijanja terorista u roku od 48 sati od objave videozapisa? Vjeruje se da datum objave videozapisa nije datum izvršenja. Pozivam međunarodnu zajednicu da pritisne egipatske službe kako bi se ispitao nesklad između ovih nadnevaka te da se pozove na odgovornost".

Ž.I, KT