SAD

Požari u dvije crkve u SAD-u


U subotu, 11. srpnja u Ocali na Floridi zapaljena je katolička crkva Kraljice mira, dok je u Los Angelesu izgorjela crkva u misiji Sv. Gabriela.

Foto: CNA

Foto: CNA

U jutarnjim satima, oko 7:30, u Ocali dok su se župljani pripremali za slavlje mise, 24-godišnji Stephen Anthony Shields, zabio se vozilom u glavna vrata crkve Kraljice mira, polio predvorje gorivom te ga zapalio. Zatim je istim vozilom pokušao pobjeći policiji koja ga je nakon kratke potjere uhitila, javila je Catholic News Agency, prenosi IKA.

Naime, lokalni mediji su izvijestili kako je Shields rekao policiji da boluje od shizofrenije te da trenutno ne uzima propisane lijekove. Poručio je i kako se probudio u subotu ujutro s „misijom“, kupivši gorivo na obližnjoj benzinskoj postaji. Također je policijskim službenicima citirao Sveto pismo, osobito Otkrivenje, izrazivši svoje prigovore protiv Katoličke Crkve. Kako prenosi lokalni Ocala-News, navodno je izjavio i kako razumije posljedice svog čina, dodavši unatoč tomu da je požar bio „odličan“. Sebe je pritom nazivao „kraljem“. Shields je, inače, već od prije poznat policiji.

„Zahvaljujemo Bogu što nitko nije ozlijeđen. Pridružujemo se molitvi za o. O’Dohertyja, župljane katoličke župe Kraljice mira, djelatnike hitnih službi i gospodina koji je uzrokovao ovu štetu“, priopćila je biskupija Orlando. Iz biskupije su dodali kako će se mise nastaviti slaviti u župnoj dvorani već istoga dana navečer.

Na drugom pak kraju SAD-a, u Los Angelesu izgorjela je crkva u misiji Sv. Gabriela. Nju je 1771. osnovao Sv. Juniper Serra te je zaštićena kao kalifornijska povijesna znamenitost. „Voljena misija Sv. Gabriela arkanđela je uništena. Hvala Bogu, nitko nije ozlijeđen“,  kazao je nadbiskup Los Angelesa mons. José Horacio Gómez, te ustvrdio kako je velika šteta. „Krov je uništen, a stara crkva teško je oštećena. Sv. Juniperu, moli za ovaj grad, za ovu državu i za ovu zemlju koju si pomogao osnovati“, kazao je ta podsjetio kako je misija povijesni kamen temeljac i duhovno srce Los Angelesa i ovdašnje katoličke zajednice jer su, 10 godina nakon što su ju utemeljili Sv. Juniper i franjevci, obitelji iz nje osnovale grad nazvan po asiškoj Porcijunkuli (Gospa od Anđela).

Vatrogasni zapovjednik kazao je kako postoje ozbiljne sumnje u sigurnost građevine. Stoga nije moguće utvrditi uzrok nastanka požara dok stručnjaci ne utvrde stanje statike.

Glasnogovornik nadbiskupije rekao je kako su zbog obnove pred 250. godišnjicu izgradnje crkve povijesno vrijedne slike i umjetnine bile uklonjene te nisu bile u crkvi u vrijeme požara.

Napomenimo kako je u SAD-u u proteklima tjednim prosvjeda protiv rasizma srušeno nekoliko kipova Sv. Junipera, zaštitnika Kalifornije – unatoč tomu što je „Juniper nastojao obraniti dostojanstvo domorodačke zajednice, zaštititi ju od onih koji su ju iskorištavali i zlostavljali“, kako je rekao papa Franjo prilikom njegove kanonizacije 2015. u SAD-u.

J.P., KT