Prehrambena i sigurnosna kriza u Čadu


U pokrajini Salamt, u jugoistočnom dijelu Čada, stanje je kritično zbog neishranjenosti, a posljedice se najjače odražavaju na djeci, upozorava organizacija "Liječnici bez granica".

U Čadu vlada teška prehrambena kriza koju otežava nasilje Boko Harama. Oko 3000 stanovnika jednoga mjesta na granici između Čada i Nigerije bilo je primorano pobjeći zbog napada, u kojemu je ubijeno 18 osoba, a devet je žena oteto.

Organizacija Liječnici bez granica upozorila je na teško stanje u kojemu se nalazi bolnica u Am Timamu, koja ima 60 ležaja, ali koja je samo u svibnju primila 325 neishranjene djece. U istočnoj pokrajini Salamat, naime, vlada prehrambena kriza prouzročena krivom ishranom, klimatskim promjenama, teškim pristupom zemlji i vodi, te slabim sanitarnim sustavom. Neishranjenost je jedan od glavnih uzroka visoke stope dječje smrtnosti, zbog koje je Čad šesta zemlja na svijetu s više smrtnih slučajeva među djecom.

"Riječ je o zaboravljenoj zemlji", izjavila je djelatnica Liječnika bez granica, Candida Lobes, i dodala kako je kriza je posebno teška tijekom takozvanoga „mršavog razdoblja“, od svibnja do listopada, kada je ljetina slaba. "Osim toga, problem je i vrlo niska razina školovanja žena, zbog čega im je teško brinuti se za ispravnu ishranu cijele obitelji", dodala je Candida Lobes.

Liječnici bez granica u Čadu već 37 godina.

Organizacija Liječnici bez granica već je 37 godina nazočna u Čadu, gdje ima jedinicu koja je u stanju odgovoriti na potrebe u roku manje od 72 sata. U Am Timanu, u pokrajini Salamat, od 2006. pomaže rodilištu, odjelu neonatologije  i prehrambenom programu. Djeca koja dolaze u bolnicu, najteži su slučajevi.

"Unatoč tom dramatičnom stanju, doista je dirljivo vidjeti djecu koja se pomalo oporavljaju kako se ponovno igraju u prostorima bolnice u kojoj lokalni liječnici, uz pomoć Liječnika bez granica, daju potporu na kognitivnom području jer neuhranjenost izaziva i mentalne posljedice", istaknula je Candida Lobes.

Kako je rečeno osim gladi Čad muče i upadi terorista Boko Harama koji ubijaju one koje ne smatraju svojim istomišljenicima. Posljednji takav napad dogodio se 23. srpnja kada je ubijeno 18 farmera i oteto devet žena. Slični napadi su česti u posljednjih devet godina koliko u Čadu djeluje Boko Haram. Procjenjuje se kako je od napada te terorističke skupine na zemlje oko jezera Čad ( Nigerija, Kamerun, Čad) tijekom desetak godina ubijeno 30 000 civila.

Čad (Republika Čad; arapski Tšād/Ǧumhūriyyat Tšād, francuski Tchad/République du Tchad), država u srednjoj Africi, omeđena Libijom (1055 km) na sjeveru, Sudanom (1360 km) na istoku, Srednjoafričkom Republikom (1197 km) na jugu te Kamerunom (1094 km), Nigerijom (87 km) i Nigerom (1175 km) na zapadu; obuhvaća 1 284 000 km².

Prema popisu stanovništva iz 2009. u Čadu živi 11 039 873 st., a prema procjeni UN-a za 2012.. 12 448 000 st.

U etničkom pogledu šarolik, stoljećima dio arapske kulturne sfere te više desetljeća pod francuskom kolonijalnom vlašću i važan kao čvorište karavanskih putova, Čad je zemlja s oko stotinu različitih jezika i dijalekata (od domorodačkih jezika najrašireniji su sara, fulpski /peul/, hausa), koje stručnjaci svrstavaju u dvanaest osnovnih skupina. Najbrojniji je narod Sara (27,7% st., 1993; žive na jugu), zatim Arapi (12,3%; uglavnom na sjeveru), Mayo Kebbi (11,5%), Kanem Bornu (9,0%) i Ouaddaï (8,7%).

U sjevernom i srednjem dijelu Čada najraširenija vjera je islam (53,9% st., 1993), kršćana je najviše u gradovima na jugu i zapadu (34,7%), a pripadnika tradicionalnih animističkih vjerovanja (7,4%) na jugu. Zbog različitih kulturnih utjecaja te etničkoga šarenila u Čadu postoji napetost i sukobi između afričkog arapskoga sjevera i crnačkoga juga. Populacija Čada ubrzano se povećava: 1950. su u zemlji živjela 2,4 milijuna stanovnika, 1970. god. 3,7 milijuna stanovnika, a za popisa 1993. god. 6,3 milijuna stanovnika.

KT