Prevoditelj Biblije ubijen u sjevernom Kamerunu


Sjeverni Kamerun postao je žarište političkog i vojnog nasilja 2016. kada su stanovnici dijelova Kameruna, koji govore engleski jezik, poželjeli postati nova država poznata kao Ambazonia.

Zbog ovog sukoba između anglofonskih separatista i frankofonske vlade, kršćani pate. Tako je 25. kolovoza skupina plemena Fulanija, inače muslimana, napala selo Wum. Upali su u više kuća, ubivši najmanje sedam ljudi, a druge ozlijedivši. Ova skupina je također spalila nekoliko kuća i druga imanja.

Lokalni prevoditelj Biblije, Angus Abraham Fung, bio je među ubijenima. On je godinama surađivao s Wycliffe biblijskim prevoditeljima na Novom zavjetu na jeziku Aghema, koji je završen 2016.

Napad mačetom je preživjela njegova supruga, iako se nalazi u bolnici u teškom stanju. Nejasno je li Angus bio meta napada, ili samo kolateralna šteta. Također, nije jasno je li napad imao religijsku pozadinu.

Zbog trenutne klime za nasilje u Kamerunu, mnogo je vjerojatnije da je ovaj napad bio politički motiviran.

U intervjuu za ChristianPost, Efi Tembon, Kamerunac koji vodi udrugu, Oasis Network for Transformation Community, rekao je medijima da su ubojice "napadali u noći i nitko to nije očekivao, jednostavno su ušli u kuću, izvukli ih i zaklali".

"Fulani su muslimani i oni su manjina na tom području. I uvijek ima problema između poljoprivrednika i Fulanaca. Vlada to sada koristi kako bi Fulane dobila na svoju stranu kao saveznika u borbi protiv lokalnog stanovništva. Dakle, Vlada ih je naoružala i zaštitila te terorizira lokalne ljude", rekao je Tembon.

Ako je izjava Tembona točna, to jest da dijelovi vlasti u Kamerunu koriste članove plemena koji se bave stočarstvom, protiv mještana, uglavnom poljoprivrednika, onda je to velik problem za kršćane tako da situacija može postati nestabilna kao i u Nigeriji.

KT