Sustavno ometanje ukopa biskupa u Kini


U ime sprječavanja širenja "koronavirusa" u Kini tamošnja je vlast više dana ometala pripreme i sam čin ukopa zemnih ostataka mons, Josepha Ma Zhongmua, jedinog etničkog mongolskog biskupa u toj zemlji.

Foto: Šturi su podatci o biskupu Mau

Foto: Šturi su podatci o biskupu Mau

Biskup Ma, kojeg KKP nije priznavala te je stoga bio pripadnikom "podzemne Crkve", umro je 25. ožujka u dobi od 101 godine. Razlog smrti nije bio koronavirus.

Kako su javile agencije ukop biskupa mons. Zhongmua najprije je neplanski pomjeren 27. ožujka, tri sata ranije i umjesto 8 sati upriličen je u 5 sati ujutro. Usprkos činjenici da je pandemija koronavirusa u ovoj zemlji službeno završena vlasti su dozvolile da samo 15 laika te biskup i dva svećenika mogu nazočiti ukopnim obredima.

Dok je policija sprečavala ljude da nazoče sprovodu, navodeći ograničenja protiv okupljanja kao korak za sprečavanje širenja koronavirusa, lokalni katolici misle da postoji drugi razlog - identitet biskupa Ma koji nije niti Kinez niti je službeno priznat kao biskup.

"Vlasti su blokirale cijelu ulicu i nijedan svećenik nije mogao proći. Također nisu dozvolili sudionicima nošenje mobitela ili fotografiranje", rekao je jedan izvor za UCA News. Također, na smrtovnici nije pisalo da je preminuo biskup već samo "vlč". Razlog je tomu što je pokojni biskup pripadao "podzemnoj Crkvi" te mu je bio priznat samo svećenički status, a ne onaj biskupski.

Inače, etnički mongolski biskup poslan je u radni kamp tijekom Kulturne revolucije (1966.-1976.) zajedno s drugim svećenicima. Rehabilitiran je u travnju 1979. Iako ga vlada nije "priznala" kao biskupa ipak je imao relativno korektne odnose s vlastima.

Ž.I., KT