Indonezija

Teroristi ubili četvoricu kršćanskih poljoprivrednika u središnjem Sulawesiju


Četvero kršćanskih poljoprivrednika iz sela Kalimago, provincija Poso, otok Sulawesi, u Indoneziji ubijeno je 11. svibnja u napadu manje skupine terorista.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

U ranim jutarnjim satima 11. svibnja teroristička skupina je upala na farmu gdje su seljaci obrađivali plantažu te ih pobili. Prema spoznajama do kojih je došao International Christian Concern (ICC) žrtve, identificirane samo njihovim inicijalima, S.S., M.S., L.L. i P.P., bile su u dobi od 42 do 61 godine.

Susjed, također poljoprivrednik, je policiji rekao da je vidio skupinu osumnjičenih da nose vatreno oružje i mačete krećući se prema imanju žrtava prije nego što je pobjegao i obavijestio sigurnosne službe.

Glasnogovornik policijskih snaga iz Srednjeg Sulavezija rekao je, a ICC prenio, da je svjedok identificirao jednog od napadača kao bjegunca po imenu Qatar, koji je član terorističke skupine Istočnoindijski mudžahedini (MIT) koji su dokazano povezani s Islamskom državom.

Nažalost, fotografije koje je dobio ICC otkrivaju brutalnost napada. Tijela su djelomično spaljena, neka obezglavljena, a srce jedne žene probodeno mačetom. Od četiri žrtve troje su protestanti, a jedna osoba je bila katolik.

Prema policiji, napad je motiviran pljačkom i pokušajem teroriziranja lokalnog stanovništva. "Počinitelji su odnijeli sve što su mogli, uključujući rižu, novac i ostale stvari koje su žrtve držale u svojim kolibama", rekao je glasnogovornik policijskih snaga te dodao kako su pripadnici specijalnih antiterorističkih snaga uključeni u akciju proganjanja ubojica.

Podsjetimo, prošlog studenoga, ista teroristička skupina sa sjedištem u Sulawesiju spalila je jednu crkvu i kršćanske domove nakon što su ubili, također četvero kršćana. Vlasti nisu uspjele uhvatiti bjegunce unatoč višemjesečnim naporima.

Regionalna menadžerica ICC-a za jugoistočnu Aziju Gina Goh zatražila od indonezijskih vlasti da iskorijene MIT prije nego što odnesu još više nevinih života.

Ž.I., KT