U Mozambiku otete stotine djece i mladih


U provinciji Cabo Delgado na sjeveru Mozambika brojne su otmice djece i mladih, izjavio je glasnogovornik Biskupije Pemba Kwiriwi Fonseca za papinsku zakladu Crkva u potrebi.

Teroristi regrutiraju dječake u vojnike a djevojčice tjeraju na prisilnu udaju i siluju te ih se „riješe“ kad od njih više nemaju koristi, rekao je Fonseca, prenosi Vatican News.

Sjever Mozambika od 2017. trpi napade džihadista, a prema mjesnim izvorima ubijeno je 2 500 osoba i protjerano oko 750 000 ljudi. Ni stručnjaci nisu sigurni otkud i zašto dolaze naoružane skupine, smatraju ih izdvojenim skupinama terorističkih milicija „Islamske države“, Al-Shabaaba i ostalih.

Motivirani su vjerojatno političkim i ekonomskim ciljevima; naime na obali sjevernoga Mozambika planiraju se velike naftne bušotine, jedna od najvećih investicija u supsaharskoj Africi.

Fonseca je napomenuo da su žrtve otmica i crkveni djelatnici, tako su u kolovozu protekle godine zajedno sa skupinom ljudi otete Brazilka s. Eliane da Costa i njezina susestra.

J.Vr.,KT