U Nigeriji ubijeni katolički svećenik i studentica


Organizacija "Pomoć Crkvi u potrebi" objavila je 11. svibnja potvrdu o ubojstvu svećenika oteta u ožujku i studentice optužene za bogohuljene.

foto: o. Josip Aketeh Bako/ ACN

foto: o. Josip Aketeh Bako/ ACN

Za o. Josipa Aketeha Bakoa, svećenika nigerijske nadbiskupije Kaduna, koji je otet iz svoga doma 8. ožujka, nagađalo se kako je mrtav već tjednima, ali su crkvene vlasti tek sada dobile potvrdu. Prema izvješću Pomoć Crkvi u potrebi, jedna osoba koju su otmičari držali skupa s o. Josipom, po puštanju na slobodu je kazala kako je svećenik umro zbog bolesti i zlostavljanja. Unatoč tomu, obitelj se i dalje nadala kako će ga osloboditi.

O. Josip je jedan od tri katolička svećenika koja su oteta tijekom ožujka. Druga dvojica svećenika, Leo Raphael Ozigi i Felix Zakari Fidson naknadno su oslobođeni. Prema izvješću nigerijske organizacije koja prati ovakva događanja, u istom razdoblju je 287 ljudi ubijeno, a 356 oteto samo u Kaduni, prenosi ACN.
Nadbiskup Kadune mons. Matthew Manoso Ndagoso se, u svojoj uskršnjoj propovijedi, osvrnuo na stanje otmica i progona rekavši: "Da, mi patimo; da, preplašeni smo; da, očajni smo; i dok pričamo sada tisuće nigerijaca je u rukama otmičara, a stotine tisuća je izgubilo svoje voljene. U ovakvoj situaciji je lako, čak i za najvjernije, da pomisle kako ih je Bog napustio. Ali, Kristovo uskrsnuće nam daje nadu. Evanđelje govori kako je uskrsli Krst s nama."

Također, duboko zabrinjava brutalno ubojstvo studentice fakulteta Shehu Shagari of Education u Sokotu, na sjeveru Nigerije. Deborah Yakubo je, navodno, na WhatsApp platformi tijekom ramazana, ujedno i školskog raspusta, poslala bogohulničku poruku o poslaniku Muhamedu. Nakon povratka na nastavu skupina studenata je napala, kamenovala a potom zapalila. Škola nesretne djevojke je od incidenta zatvorena prema uputi vlade u Sokotu.

foto: Deborah Yakubo/ ucanews.com 

Ovaj napad je ACN žestoko osudio kazavši kako ih je ovaj stravičan zločin ostavio bez riječi. Također, pozvali su političke i vjerske vlasti Nigerije da odlučno i oštro osude ovaj slučaj vjerskog ekstremizma.

J.M., KT