Sirija

Ubijeni svećenik i njegov otac


Armenski katolički svećenik i njegov otac ubijeni su, 11. studenoga u zasjedi u sirijskom okrugu Busayra, u regiji Deir ez-Zor, na sjevero-istoku zemlje u blizini granice s Turskom koja je pod kontrolom kurdsko-sirijskih snaga.

Žrtve su svećenik Hovsep Petoyan iz Armenske katoličke zajednice Qamishli i njegov otac Abraham Petoyan, koji je podlegao odmah od zadobivenih povreda, dok je svećenik umro nedugo zatim. S njima je putovao i đakon Fati Sano iz crkve el-Hasakeha, ali srećom je uspio preživjeti napad.

Njih trojica išli su pogledati kako napreduje restauracija crkve u Deir ez-Zoru, kada je automobil u kojemu su se vozili izrešetan s mecima. Prema još uvijek neslužbenim informacijama napad su izveli pripadnici tzv. Islamske države. U istom području, istoga dana, još je najmanje šestero civila poginulo u napadima na tržnicu s tri bombe koje su bile postavljene na jedan motocikl i dva automobila.

Armenska katolička crkva je mala, ali drevna kršćanska zajednica službeno priznata 1742. Danas ima oko 600 000 vjernika. U punom je zajedništvu s Rimom, ali imaju vlastiti obred. Prisutna je uglavnom u Libanonu, Iranu, Iraku, Egiptu, Siriji, Turskoj, Izraelu i Palestini. Sjedište joj je u Bzoummaru u Libanonu, a njezin primat je patrijarh Cilicia (Bejrut).

Kako javlja Avvenire armenska zajednica u Siriji, čije je brojčano stanje poslije tolikih godina rata nepoznato, sastavljena je od Armenaca koji su potomci onih koji su preživjeli turski genocid nad njima na početku 20. stoljeća. Upravo u Deir ez-Zoru, gdje je ubijen svećenik i njegov otac, nalazi se spomenik žrtvama genocida.

KT