Velika Britanija

Župa u Glasgowu sramotno vandalizirana


Policija u Glasgowu istražuje vandalizam koji je 29. travnja počinjen u župi Sv. Šimuna, a napad je nadbiskupija nazvala „sramotnim“.

Lokalna policija objavila je na Twitteru da je u crkvi „izvršen znakovit vandalizam“, prenosi Catholic News Agency. Nadbiskupija Glasgow nazvala je to „sramotnim napadom na najomiljeniju crkvu“, dodajući: „Pronađite odgovorne i pošaljite poruku jasno i glasno da je ovakva vrsta djela neprihvatljiva“.

Vandali su zapravo porazbijali kipove, razasuli oko njih cvijeće i religijske prikaze te obeščastili svetište.

Župa Sv. Šimuna u Glasgowu

Ovaj vandalski čin dolazi samo nekoliko dana nakon antikatoličkih grafita koji su iscrtani na autobusnom stajalištu kod župe Svete Obitelji u Mossendu, tek nekoliko kilometara sjeverno od Motherwella. A također prozori su na župnoj školi razbijeni prošloga mjeseca.

Podsjećanja radi valja istaknuti kako je Škotska iskusila znakovite sektaške podjele tijekom Škotske reformacije u 16. stoljeću, koje su vodile do formiranja Škotske Crkve, crkvene zajednice kalvinističke i prezbiterijanske tradicije koja je najveća religijska zajednica u ovoj zemlji.

Sektaštvo i kriminal s antikatoličkim predznakom u porastu su tijekom posljednjih godina u Škotskoj. U najvećem škotskom gradu Glasgowu, Protestantski marševi suočili su se s rastućim protivljenjem nakon što je tijekom prošlogodišnjega takvog marša, dok je povorka prolazila pored župe, napadnut katolički svećenik.

Anketa među katolicima u Škotskoj, provedena u travnju 2018., pokazala je kako 20% njih osobno doživljava zlostavljanje u vidu predrasuda prema njihovoj vjeri; a i izvješće vlade o vjerski motiviranom kriminalu u 2016. i 2017. ustanovilo je koncentraciju incidenata u Glasgowu.

Dakako, Britanci će svijetu "prosipati" demokraciju i nametati svoje "slobode", dok se istodobno ovakve stvari događaju u njihovu vlastitom društvu.

KT