Roberto Seregni

Gledati svijet Isusovim pogledom


Nakon knjiga za liturgijske godine A i B Kršćanska sadašnjost objavila je i vrijedno izdanje Roberta Seregnija Evanđelja u trapericama. Godina C s podnaslovom Liturgijska godina C – Od nedjelje do nedjelje.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Knjiga objavljena 2016. na prvi pogled plijeni pozornost modernim dizajnom i pomalo trendovskim naslovom koji za cilj ima zainteresirati poglavito mlađe čitatelje. Riječ je o korisnu i zanimljivu djelu već potvrđenog autora duhovnog štiva don Roberta Seregnija, mladog svećenika talijanske biskupije Como. „Evo nas na trećem dijelu Evanđelja u trapericama! U godini smo C, u društvu evanđelista Luke. Razmišljanja koja ti predlažem na ovim stranicama plod su svakodnevnog dodira s Riječju koju sam čitao, o kojoj sam razmišljao i koju sam dijelio sa svojom zajednicom i s raznim prijateljima, raširenima po poluotoku (Italiji)“, naveo je autor.

Otvoren i dijaloški pristup

Ovo džepno izdanje, prijemčivo načinu života mladih, na 251 stranici na nov i originalan način mladim, ali i starijim čitateljima predočava evanđelja. Uz uvodne riječi knjiga donosi šest poglavlja koja se tematski vežu za bitne katoličke blagdane i pobožnosti: Vrijeme došašća, Božićno vrijeme, Korizmeno vrijeme, Uskrsno vrijeme, Vrijeme kroz godinu i Blagdani i svetkovine kroz godinu.

Prigodni i nadahnjujući tekstovi su kratki, aktualizirani i prate evanđelja svih nedjelja kroz liturgijsku godinu kao i blagdane.

„Ova je, poput onih za godišta A i B, nastala na istim premisama – autor iz situacije današnjih mladih ljudi ponovno čita i razumijeva evanđeoske tekstove. Taj pristup je otvoren, dijaloški, nije intimistički niti sveden na fanatični aktivizam, a nije niti pomiješan sa senzacionalnim događajima. Naprotiv, prisiljava nas da gledamo na stvari, svijet i druge ljude Isusovim pogledom, pogledom prihvaćanja, čistim i svakidašnjim. Autor je razvio bogatu interaktivnu pastoralnu djelatnost koristeći se posebice internetom nazvavši to područje svoga rada Evanđelje e-mailom“, stoji u izdavačevoj preporuci, a don Simone Piani iz Ureda za liturgiju biskupije Como u predgovoru ističe kako je don Roberto strastveni ljubitelj evanđelja i ima sposobnost razumijevanja njegove biti, ne gubeći se u pojedinostima.

Razmišljanja za zajednicu

„Živjeti među ljudima, razumjeti njihove tjeskobe i proživljavati ih, razumjeti razočarenja i probleme nužno je ne samo za prilagođavanje staroga teksta današnjem svijetu, nego i za razumijevanje njegova značenja. Oduvijek sam bio uvjeren da je važno ne samo ono što se kaže, nego i način na koji se to kaže“, naveo je don Simone istaknuvši kako su don Robertove kratke propovijedi lijepo ispričane i zadivljuju. A njihov autor navodi kako njegova razmišljanja obuhvaćaju brojne susrete i razgovore s mladima i djecom koja mu povjeravaju svoja pitanja, tajne, sumnje i zbunjenosti, a upravo su, dodaje on, stranice Evanđelja obasjane takvim susretima.

„Veliki sveti Jeronim piše da je Biblija sredstvo kojim Bog svakoga dana govori vjernicima (Epistula, 133, 13). Kratke komentare koje ćeš naći u ovoj knjizi zapravo vraćam svojoj zajednici; u njima dijelim svoje svakodnevno slušanje i razmišljanje o Riječi. Meni je pisanje mnogo pomoglo, nadam se da će i tebi pomoći čitanje ovih jednostavnih razmišljanja“, don Roberto se svojim čitateljima obraća kao prijateljima i nekome bliskom, a upravo takav pristup privlači i mlade i stare koji žele živjeti evanđelje i pronaći odgovore na svoja pitanja.

Spomenimo da je don Roberto Seregni do sada služio u župi Tirano i kao misionar fidei donum u Peruu, a objavio je nekoliko zapaženih naslova duhovne provenijencije.