Fra Miljenko Stojić

I pouke i humor u pričama za najmlađe


Nedavno je fra Miljenko Stojić objavio zbirku priča za djecu "Cvrk-cvrk", ostavrenje koje će zasigurno razveseliti djecu ali i odrasle.

Veličina pisca, posebno dječjeg, nije u uzdizanju nad svijetom nego u prisnosti s čitateljem. Nadahnuće i poriv koji izbijaju iz nutrine najbolje je oslikati riječima u kojima se ogleda sam čitatelj. Takvu još jednu uspješnicu, Cvrk-cvrk, napisao je fra Miljenko Stojić, autor brojnih zbirki pjesništva, kratkih priča, kolumni, knjigozora, prijevoda i, razumije se, knjiga za djecu.

Ovo njegovo djelo izišlo je u nakladi Matice hrvatske u Čitluku i Vrgorcu, koje zastupaju Andrija Stojić i Željko Primorac. Knjigu je uredila Anita Martinac, dok su recenzenti Antun Lučić i Joso Živković. Lekturu i korekturu radila je Zdenka Leženić, a grafiku i korice Mate Ljubičić. Spomenutu knjigu Miljenka Stojića, kao i sve ostale, može se najlakše nabaviti preko portala miljenko.info te u raznim knjižarama.

„Knjiga je spretno podijeljena u četiri poglavlja, a u svakome je po 10 priča, što čini ukupno 40 vrlo zanimljivih priča prilagođenih školskom uzrastu djece. Idealno je ovo štivo djeci za raspuste i pomaže im u razvoju te im pruža pomoć u shvaćanju nekih uobičajenih, suvremenih dostignuća. Možda bi netko drugi lakomisleno od ove bogate knjižice napravio cijeli niz ilustriranih slikovnica, ili bar četiri zbirke priča, ali autor se radije opredijelio za put kojim obogaćuje čitatelja. Nesebično se daje jednostavnošću i pristupačnošću te ovim zanimljivim pričama drži čitatelja u pozornosti i želji da čita dalje“, zapisala je Anita Martinac o novom ostvarenju hercegovačkog fratra i pisca.

Njegove su priče nadahnute blagdanima, događajima, susretima, životom općenito. „Uz način kako se poklanja svojom pisanom riječju, uz očitu želju da odgoji čitatelja, autor pronalazi i način koji godi uhu i duhu čitatelja. Toplim humorom, brižnom odanošću, skrbničkom snagom, zagovorom dobra i svega što i samim zvanjem i poslanjem ovoga autora resi u svakidašnjici, na isti način on prilazi onim najiskrenijima, djeci. Lijepo nas autor upozorava na očuvanje pravih vrijednosti, ponekad kroz humor skreće pozornost na loša vladanja ne opominjući izravno te tako sam čitatelj razaznaje dobro od lošega i navođen ovakvim tekstom upija poruku koja je za njega ostavljena“, navela je Martinac.

Sve priče su koncipirane u zasebne radnje s likovima koje možemo pronaći pored sebe te nas autor lakoćom uvlači u prebiranje napisanih misli. Nerijetko izmami osmijeh ili nas natjera na razmišljanje te na taj način potiče i maštu i kreativnost kod djeteta, a to bi trebao biti jedan od osnovnih ciljeva u dječjoj književnosti. Očito knjiga Cvrk-cvrk Miljenka Stojića odlično dođe roditeljima i svima onima koji žele darovati djeci nešto poučno i korisno.

KT