Livno

Iz tiska izašla "Fra Mirkova čitanka"


Sredinom prosinca iz tiska je izašla knjiga "Fra Mirkova čitanka", zbornik vjerske i društvene misli fra Miroslava Džaje, livanjskog i kupreškog franjevca, pisca, pjesnika, povjesničara, arheologa i etnologa.

Povod je 50. obljetnica njegove smrti (14. prosinca 1972. – 14. prosinca 2022.). Priredili su je fra Marijan Karaula i dr. vlč. Dubravko Turalija, a izašla je u izdanju tomislavgradskog mjesečnika Naša ognjišta s kojim je pokojni fra Miroslav surađivao od samih početaka.

Prvo predstavljanje knjige održano je 16. prosinca u novoj zgradi Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica – Livno, pri Franjevačkom samostanu na Gorici, te dan kasnije u Osnovnoj školi fra Miroslava Džaje na Kupresu. Predstavljači su bili urednik Naših ognjišta fra Gabrijel Mioč, dr. Toni Ivić i dr. fra Robert Jolić, dok su glazbene točke izvodile mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić i profesorica klavira Marijana Pavlović. Cjelokupni je program moderirao hrvatski kazališni i filmski glumac Robert Kurbaša, izvijestila je FIA. Gostima su se obratili i priređivači knjige.

Fra Mirkova čitanka je tiskana na više od 400 stranica, a sadrži samo neke fra Miroslavljeve neobjavljene tekstove, koji su činili jedan logični slijed od njegovog rođenja do bogatog književnog stvaralaštva. U knjizi se nalaze i fotografije ljudi i mjesta koji su ili dijelom njegova života.

J.M., KT