O „autocesti za Nebo“


Djelo donosi intimne i privatne trenutke iz života prvog blaženika milenijalca te izvatke iz njegova dnevnika koji će čitatelju pomoći prodrijeti u duhovnost mladića koji je svojim životom svjedočio snažnu ljubav prema Bogu.

Djelo je izvorno objavljeno na talijanskom jeziku 2021.

Djelo je izvorno objavljeno na talijanskom jeziku 2021.

Piše: Josipa MilerKatolički tjednik

Knjigu Tajna mog sina. Carlo Acutis, očima svoje majke napisala je blaženikova majka Antonia Salzano Acutis s vatikanskim dopisnikom la Repubblice Paolom Rodarijem.

Djelo je izvorno objavljeno na talijanskom jeziku 2021., a na hrvatskom tiskano je u listopadu 2023. u izdanju nakladničke kuće Verbum.

Urednik je mr. sc. Petar Balta, izvršna urednica Lidija Piskač, a za prijevod je zaslužan Branko Jozić.

Originalnost života

Knjiga se sastoji od 13 dijelova u kojima je prikazana originalnost života mladića, prvog blaženika koji je imao Facebook profil, igrao PlayStation i bio ljubitelj Pokemona.

Priča započinje ispoviješću majke koja opisuje život 15-godišnjeg sina gimnazijalca ne sluteći da će nekoliko dana nakon početka nove školske godine, 30. rujna 2006., biti njegov posljednji dan u školi.

Naime, Carlo se razbolio, a ono što se činilo kao obična gripa, na kraju je dijagnosticirano kao leukemija. Put do dijagnoze iznimno je emotivno putovanje majke koja strahuje za život svoga djeteta, ali i putovanje Bl. Carla koji je svojom hrabrošću oduševljavao bolničko osoblje. „Mučio se i istovremeno se smijao. Često je ponavljao: 'Ne ja, nego Bog.' I još: 'Ne sebeljublje, nego slava Božja'; 'žalost je pogled okrenut prema samome sebi, sreća je pogled upravljen Bogu'“, zapisala je Antonia koja je uskoro i sama morala biti hrabra kada je Carlo preminuo 12. listopada.

Prijateljevanje s Isusom

Autorica se, zatim, u poglavljima koja slijede prisjeća posljednjeg ljeta koje su proveli zajedno, a donosi i konkretne primjere Carlova odnosa prema Bogu i molitvi. Piše kako je gajio posebnu ljubav prema bolesnicima, kako je uvijek nastojao druge usrećiti, a često je i savjetovao kako se npr. ne treba pouzdati u materijalna dobra, nego u Gospodina, te kako su mu bile važne isključivo „medalje ljubavi, dijeljenja, milosrđa“.

„Pokretala ga je nezatomiva želja da stalno pokazuje ljepotu sadržaja kršćanske vjere, da vrijedno nastoji oko dobra u svim životnim okolnostima, da uvijek bude originalan u skladu s jedinstvenim i neponovljivim projektom koji je Bog od vječnosti zamislio za svakoga od nas“ (str. 8

Acutis je imao i svoj program „kako postati svet“ koji je napisao jer je djeci držao kateheze, a u kome savjetuje svakodnevnu sv. misu, pričest, molitvu krunice i čitanje ulomka Svetog pisma, klanjanje pred svetohraništem, tjedna ispovijed, žrtva i traženje pomoći svoga anđela čuvara.

Ovaj „Božji influencer“, kako je navedeno u knjizi, svojim je životom posvjedočio kako je „svetohranište kolijevka milosti“, a euharistija „hrana za povećanje ljudske sposobnosti ljubavi“, stoga ova knjiga o njegovu životu poziva na blisko prijateljevanje s Isusom i može nadahnuti čitatelje da otvore svoja srca božanskoj ljubavi.

Svetost je poziv

Djelo se zato preporučuje svim uzrastima i zanimanjima jer prikazuje kako je blaženik volio beskonačno u konačnosti te bio uvijek okrenut prema Isusu u euharistiji, njegovoj „autocesti za Nebo“. S obzirom da je živio u modernom vremenu koje obiluje različitim tehnologijama, pokazao je kako se za njih zanimati, koristiti ih, ali im ne robovati. Zato je on „Božji influencer“ kojem je cilj pomoći ljudima da shvate kako se sreća nalazi u stavljanju Boga na prvo mjesto.

Knjiga je precizno i jasno napisana te djeluje izravno na čitateljevo srce nudeći zanimljivu „hranu“ za razmišljanje te pokazujući put prema vječnosti, a sve to s Isusom u središtu života.

Toplo se preporuča jer nastoji ukazati da je svetost čovjekov poziv i u današnjem vremenu, te da je itekako ostvariv.