Teolozi 20. stoljeća


Kršćanska sadašnjost je objavila naslove posvećene teolozima Marie-Dominiqueu Chenuu, Sergeju Bulgakovu i Friedrichu Gogartenu koji su živjeli i djelovali u prošlom stoljeću.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Kršćanska sadašnjost u sklopu svojeg dugogodišnjeg niza Teolozi dvadesetog stoljeća unutar biblioteke Polazišta objavljuje naslove o poznatim kršćanskim teolozima, a o njihovoj ostavštini i tragu u vremenu pišu ugledni autori.

Francuski dominikanac

Djelovanje katoličkog teologa Marie-Dominiquea Chenua približava 19. ostvarenje niza Teolozi dvadesetog stoljeća. Knjigu o velikom francuskom teologu napisao je profesor fundamentalne teologije na Sicilijanskome teološkom fakultetu Antonino Franco, koji je tog dominikanca osobno poznavao i s njime se dopisivao.

 „Proučavanje povijesti i vezanost uz povijest obilježavaju teološko istraživanje ovog dominikanskog oca (1895. – 1990.), koji kroz cijelo 20. stoljeće ostavlja dubok trag u znanosti o vjeri i u nekim dokumentima Drugoga vatikanskog koncila“, zapisao je o knjizi Giacomo Canobbio

Ruski teolog

Među novijim izdanjima je i ono o životu i djelu Sergeja Bulgakova (1871. – 1944.), kao 17. knjiga edicije. O duhovnom putu tog velikog ruskog mislioca i teologa, na 164 stranice i 23 poglavlja pisao je predstojnik Talijanskoga teološkog društva i docent za teologiju na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu, Piero Coda.

Prema njegovim riječima, pristupiti Bulgakovu liku i djelu znači odmjeriti se s jednom od najsloženijih i najstrastvenijih osobnosti filozofske i religiozne renesanse koja je sazrela u Rusiji na prelasku iz 19. u 20. stoljeće. 

„Od ekonomije do teologije, u stalnoj potrazi za jedinstvom između neba i zemlje, između božanskog i ljudskog. To je duhovni put Sergeja Bulgakova, jednog od najgenijalnijih mislilaca što ih je Rusija ikada darovala Zapadu: put koji je takav također zbog progonstva, najprije političkog, a potom teološkog, što mu ga je nametnula njegova domovina“, zapisao je Canobbio. 

Značajna izdanja

A 18. knjiga niza posvećenog teolozima prošlog stoljeća upoznaje nas s protestantskim teologom Friedrichom Gogartenom (1887.-1967.) koji je, zajedno s Karlom Barthom, bio najznačajniji predstavnik tzv. dijalektičke teologije, a s kojim se 1933. razišao, i to ne zbog političkih, nego zbog teoloških razloga.

Prema ocjeni Giacoma Canobbia, Gogartenova misao, premda je prošla različite faze (od liberalne do dijalektičke teologije i do etičko-političke refleksije), obilježena je ponajprije sučeljavanjem sa suvremenim svijetom.  Ovaj naslov potpisuje Giorgio Penzo,  docent na Sveučilištu u Padovi, koji predaje povijest filozofije i filozofijsku hermeneutiku.

Kad je riječ o ranijim izdanjima niza Teolozi dvadesetog stoljeća, vrijedi podsjetiti na još neka. Kršćanska sadašnjost je, između ostalih, objavila knjige o katoličkim teolozima Edwardu Schillebeecksu i Bernardu Lonerganu, te protestantskim teolozima Karlu Barthu i Wolfhartu Pannenbergu.