Tvitanje s Bogom o laganim i teškim temama


"Tvitanje s Bogom" djelo je Michela Remeryja, svećenika koji je na mnogobrojna pitanja o Bogu, vjeri i moralnosti drugima davao odgovore u obliku tweeta koji je ograničen na duljinu od 140 znakova.

Piše: Tina Matić Ilić, Katolički tjednik

Tvitanje s Bogom djelo je koje je u Zagrebu 2018. objavila nakladnička kuća Salesiana. S izvornog nizozemskog na hrvatski jezik prevela ga je Renata Biočić, i to izdanje ima 436 stranica.

Susret, web, knjiga

Svake godine na razini Crkve obilježava se Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, time se pridaje važnost medijima koji su postali nezaobilazan dio svakodnevice. Tako Tvitanje s Bogom zapravo govori o jednom novom mediju na koji ne računaju baš svi, a to su društvene mreže.

Otac Remery primjer je kako se, najčešće ozloglašene, društvene mreže zapravo mogu koristiti za nešto pozitivno, za evangelizaciju. A upravo on je odgovarao na mnogobrojna pitanja mladih ljudi koja su se ticala molitve, Biblije, križarskih ratova, grijeha, seksa, karijere.

Stotine pitanja s tweet odgovorima mogu se svrstati u četiri skupine: one o Bogu, Crkvi, molitvi i sakramentima te vjeri i etici

Ova knjiga nastala je kao plod susreta mladih koji su se okupljali svaki drugi tjedan u crkvi u Leidenu u Nizozemskoj kako bi raspravljali o svojoj vjeri. Svoju su skupinu oni nazvali JP2 po svetom papi Ivanu Pavlu II. Na susretima sve su teme bile otvorene za raspravu i nijedna nije bila tabu, stoga ne treba od ove knjige očekivati potpunu katehezu. Ono što je zanimljivo, sve to se može pratiti i na internetskoj adresi www.tweetingwithgod.com.

Četiri važne nezaobilazne skupine

Svaki kršćanin zasigurno ima neka pitanja o vjeri na koja nema odgovor i ponekad ih je teško postaviti osobama koje bi to mogle znati i to sve zbog straha od sramoćenja, predrasuda ili općenito osude. Tvitanje s Bogom tako nudi odgovore i na „lagane“ i na „teške“ teme kao što su Kako to da je Bog jedan i u isto vrijeme trojstvo?; Zašto postoji zlo?; Hoće li čovjek u raju sresti kućnog ljubimca?; Zašto su postojali nasilni križarski ratovi?; Što je s čudima, magijom i okultnim? ili Što nije uredu s invitro usjemenjivanjem?

Stotine tih pitanja s tweet odgovorima mogu se svrstati u četiri skupine: one o Bogu, Crkvi, molitvi i sakramentima te vjeri i etici.

Jedno od pitanja koje si katolici postavljaju jest kako se dobro ispovjediti. To nije nešto što se netko ne bi usudio pitati svećenika, ali je ponekad potreban samo dobar savjet, a tweet kaže ovo: „Da bi se valjano ispovjedio, pomoli se kako bi spoznao svoje grijehe i budi iskren prema svećeniku. Bog ti uistinu oprašta po svećenikovu odrješenju.“

Djelo je satkano, ne samo od odličnih pitanja, zanimljivih odgovora i pravih savjeta, nego i od odličnih ilustracija. Kako su zastupljene uistinu različite teme, zgodno je za svaku osobu – veliku i malu – svakoga tko želi dobar odgovor. Tvitanje s Bogom radoznalima može biti prava mala kršćanska „enciklopedija“ koja otkriva mnoštvo nepoznanica.

U povjerenstvu za nove medije

Otac Michel Remery katolički je svećenik iz Nizozemske. Nakon studija arhitekture radio je za nizozemske Kraljevske zračne snage te jednu inženjersku tvrtku u baltičkim državama. Teologiju je studirao u Rimu i tamo obranio disertaciju. Bio je član Savjetodavnogpovjerenstva za nove medije i mladež pri Vatikanskoj službi za internet, te je mnogo godina radio s mladima i studentima u Liedenu u Nizozemskoj. Bio je zamjenik glavnog tajnika Vijeća europskih biskupskih konferencija.