Mostar

Akademija povodom godišnjica rođenja i smrti fra Didaka Buntića


U povodu 150. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti fra Didaka Buntića, Hercegovačka franjevačka provincija 22. lipnja, organizirala je Akademiju Fra Didak Buntić.

Foto: bljesak.info

Foto: bljesak.info

Provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeša je pozdravljajući nazočne istaknuo kako ih je fra Didak Buntić, dobročinitelj i velikan, ne samo braće ove provincije nego i puka, odveć zadužio da bi ga zaboravili.

O liku i djelu fra Didaka govorio je pak profesor i odgojitelj postulanata fra Iko Skoko podsjetivši kako je riječ o najslavnijem hercegovačkom franjevcu koji je ostavio dubok trag za svoga života. „U godinama gladi i Prvog svjetskog rata fra Didak Buntić spasio je oko 17 000 hercegovačke djece od smrti, odvodeći ih s ovog krša u plodorodnu Slavoniju. Također, fra Didak Buntić ostavio je veliki trag i u opismenjavanju ljudi s područja Hercegovine“, istaknuo je fra Iko, piše bljesak.info.

Navodeći kako je fra Didak nadišao granice i vremena i prostora, ne samo u Hercegovini već i izvan nje, fra Iko je istaknuo kako Akademija upravo ima za cilj dati poticaj da se čine dobra djela.

Povjerenstvo za obilježavanje dvije fra Didakove obljetnice, kojeg čine fra Nikola Rosančića, fra Miro Šego, fra Ivan Marić ml. i fra Iko Skoko, ranije je, na sastanku održanom prošle godine u Čitluku, predložilo da se organizira Godina fra Didaka Buntića počevši od 9. listopada 2021. do 9. listopada ove godine, a u povodu 150. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti. Obilježavanje je do sada održano u Čitluku i Gradićima u veljači 2021., dok će na Širokom Brijegu biti organizirano 9. listopada 2022.

Također, ovom prigodom predstavljena je i poštanska marka HP-a Mostar 100. obljetnica smrti fra Didaka Buntića.

Spomenimo, fra Didak Buntić bio je provincijal, ravnatelj gimnazije i podigao je širokobriješku crkvu. Rođen je na Paoči, župa Gradnići, 9. listopada 1871., a preminuo je 3. veljače 1922. u Čitluku. Njegovi zemni ostaci preneseni su iz Čitluka u Mostar 22. lipnja 1938., a iz Mostara u širokobriješku baziliku 9. listopada 1938.

J.P., KT