Garevac

Djela inspirirana Posavinom


Maleno i živopisno mjesto Bosanske Posavine nadomak Modriče – Garevac otvorilo je širom svoja vrata za renomirane umjetnike kako bi udahnuli živo(s)t tom povratničkom području.

U Garevcu je i sjedište Napretkove zaklade Otvorena kuća koja je organizirala veliki kulturni događaj, međunarodni Posavski umjetnički likovni simpozij – PULS. Okupila je od 15. do 22. srpnja 10 akademskih slikara i dva kipara kako bi, nadahnuti posavskim podnebljem, stvorili u okviru međunarodne likovne kolonije nova umjetnička djela darujući ono najbolje u umjetnosti – ljepotu stvaranja.

U tjedan dana umjetnici u Garevcu, uz rad, nalaze vremena i za kreativno druženje uz razgovor o umjetnosti. Na koloniji sudjeluju Mato Andrić, Dejan Duraković, Anto Kajinić, Željko Koren, Ernesto Markota, Josip Mijić, Ivan Perak, Zvonimir Perak, Marko Šošić, Ria Trdin, Tomislav Zovko, Marko Živković. Umjetnički voditelj kolonije je Anto Kajinić, akademski slikar i redoviti profesor na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

Pokroviteljstvo manifestacije, međunarodne likovne kolonije PULS u Garevcu, koja nadilazi Garevac, potpisuje HKD Napredak na čelu s prof. dr. Franjom Topićem. Otvorena kuća, Centar za mir i kulturu dijaloga koji je utemeljio HKD Napredak privlači snagom okupljanja sve koji garevački kraj osjećaju svojom rodnom grudom.

HKD Napredak pokrenuo je projekt Otvorena kuća 2006. kako bi se stvorio prostor u kojem stanovništvo s područja Modriče može na jednom mjestu naći sve što ga zanima o povratku. Centar je realizirao brojne projekte kako bi praktično pokazao, kroz tri pokazna voćnjaka i 7 000 zasađenih voćki projekta Zelena oaza, da se od svojeg rada može živjeti jer, kako ističe dr. Topić, nigdje ne može biti ljepše nego u rodnom kraju.

KT / Večernji list