Zagreb

Glazbom kroz dominikansku jubilejsku godinu


U sklopu obilježavanja 800. obljetnice dolaska dominikanaca na hrvatske prostore Zagrebački gitaristički kvartet održao je koncert u utorak, 12. listopada u knjižnici „Hijacint Bošković“ Samostana Kraljice Sv. Krunice u Zagrebu.

Prije početka glazbene večeri okupljenima se obratio fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, rekavši kako su tijekom godine organizirana različita vjerska, kulturna i znanstvena događanja i dodao: „No, kakvo bi bilo slavlje bez glazbe i kako bi se bez nje moglo Boga slaviti?! Stoga smo željeli i glazbeno obilježiti ovu veliku godišnjicu te na taj način također zahvaliti i vama koji ste večeras ovdje s nama jer ste svatko na svoj način utkani u dio ove bogate povijesti Reda propovjednika. Neću duljiti jer za glazbu, kao i za propovijedanje, potrebna je tišina, ne u smislu izolacije ili usamljenosti nego ozračja koje dopušta susret“.

Iskusni kvartet kojeg čine četiri gitaristička virtuoza: Frane Verbanac, Melita Ivković, Krunoslav Pehar i Tomislav Vasilj, glazbenim interpretativnim umijećem oduševio je okupljenu publiku izvodeći djela Jeana Philippea Rameaua, Françoisa Couperina, Johanna Sebastiana Bacha, Manuela de Falla, kao i birane židovske pjesme, piše ika. Djela su izvedena u obradi Krunoslava Pehara, Melite Ivković, Ante Čagalja i Frane Verbanca.

T.M.I., KT