Iz tiska izišla knjiga „Orašac u Rami“ fra Tomislava Brkovića


Ovih dana iz tiska je izišla knjiga fra Tomislava Brkovića „Orašac u Rami“. To je ujedno najbolja čestitka u povodu 50. obljetnice podružnice Orašac u župi Rama-Šćit.

Ova knjiga ima svoju posebnu vrijednost mukotrpnim i sustavnim prikupljanjem podataka, dokumenata, fotografija i svjedočanstava. Ona će postati studijski udžbenik za različite teme iz povijesti, antropologije, etnologije i geografije. Službeno predstavljanje očekuje se već sredinom siječnja 2020.

U povodu 50. obljetnice područne crkve u Orašcu nakladnička kuća Synopsis Sarajevo – Zagreb objavila je knjigu fra Tomislava Brkovića Orašac u Rami. Spomenuta obljetnica bila je prigoda autoru da podrobnije i sustavnije zaviri u prošlost svog užeg zavičaja.

Područje je to u jugozapadnom dijelu općine Prozor-Rama i stare župe Rama-Šćit u kojem su smještena naselja Kozo, Maglice, Orašac, potopljeni Proslap, Proslapska planina, kao i prostor planine Ljubuše i povremena naselja Mrkodol, Trebiševo i Zlopolje, dakle ona mjesta koja, nakon umjetnoga Ramskog jezera i izgradnje područne crkve, pripadaju crkvi Sv. Nikole na Dubom.

Cilj knjige Orašac u Rami jest riječju i slikom otrgnuti zaboravu i prikazati životnost, raznoliko bogatstvo, ali i oskudnost pa i surovost stoljetnoga trajanja o kojem svjedoče stanovnici spomenutih naselja i objavljeni pisani izvori. Povijesni događaji uglavnom su vezani za pojedina naselja i događaje u njima. Stoga, kroz sadašnjost u ogledalu prošlosti, prvi dio knjige donosi povijesni prikaz naselja i stanovništva područne crkve u Orašcu. Slijede potom, između ostalog, informacije koje su, zbog nove morfologije uvjetovane izgradnjom Ramskog jezera 1968., dovele do gradnje ove crkve, i novih vremena u kojima je tada glavnu riječ vodio iznimni ramski gvardijan, dr. fra Eduard Žilić.

Prilozi u knjizi donose popise obitelji područne crkve od 1968. do 2019. Zatim popise onih koji su morali otići nekamo u nepovrat, u iseljeništvo radi izgradnje HE Rama ili u potragu za boljim i sigurnijim životom. U prilozima se također nalazi popis dvojnih prezimena i popis umrlih od 1947. do 2019.

Kako javlja Ramski vjesnik, mnoge fotografije i karte u knjizi, koje prate tekst, slikovno potvrđuju i upotpunjuju napisano i čitatelja dovode i približavaju stvarnosti.

KT