Sarajevo

Izišao 69. broj "Hrvatskog narodnog godišnjaka"


Iz tiska je izišao 69. broj "Hrvatskog narodnog godišnjaka", glasila koje zauzima posebno mjesto u "Napretkovoj" izdavačkoj djelatnosti.

U proslovu kojeg je napisao glavni i odgovorni urednika Franjo Bratić, član Središnje uprave HKD Napredak, ističe se, između ostalog kako je Hrvatski narodni godišnjak, najdugovječnije Napretkovo glasilo koje izlazi još od 1907. te bilježi sve ono što je bitno za život Društva, a samim time i ono što je bitno u široj društvenoj zajednici.

Godišnjak počinje tekstom Pojašnjenja mons. Franje Topića, a u povodu njegove objavljene knjige Bosna i Hercegovina naša domovina. Povijesne teme s prostora Hercegovine donosi Dragan Vidović. U književnom poglavlju objavljene su nagrađene priče s međunarodnog natječaja za najbolju kratku priču pod nazivom Marko Martinović – Car u organizaciji Napretkove podružnice iz Viteza. Ovdje predstavljamo i najbolje ili one među najboljima pjesnike u BiH: Milu Stojića, Darka Cvijetića, Miru Petrovića te Velibora Čolića. Tu su i književni tekstovi Dragana Vidovića Jurine beside 3 te tekstovi Ivice Kesića o selu Vranci i o psovci našoj svagdašnjoj.

Pod naslovom Uvijek možemo biti bolji Jasmina Hanjalić predstavlja roman Cesta i ptica i oblak Vande Babić, a Miroslav Landeka govori o Napretkovom zidnom kalendaru za 2022.. Tema kalendara je majka. Iz istog pera je i tekst o Glavnoj podružnici iz Mostara i njenim aktivnostima pod naslovom Tjednom kulture protiv pandemije i straha.

Iz podružnice Bugojno Dubravka Vukadin piše o mjesnom Napretku. U poglavlju Iz života i rada HKD-a Napredak  se nalaze izvješća Središnje uprave i svih njezinih tijela.

Na stranicama predviđenim za likovnu umjetnost predstavljeni su najbolji radovi s likovne kolonije iz Lukavca u organizaciji HKD-a Napredak.

Na kraju Godišnjaka se nalazi Katolički kalendar za 2022. godinu kojeg je priredio mons. Tomo Knežević te adresar podružnica, javlja hkdnapredak.com.

Inače, uz glavnog i odgovornog urednik Franju Bratića, Godišnjak su priredili Ivana Barišić, članica Središnje uprave i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak. Lekturu i korekturu uradila je također Ivana Barišić, dok su za dizajn korica na kojima se nalaze dvije fotografije iz kalendara Majka zaslužni Igor Šutalo i Miroslav Landeka. Grafičku pripremu uradilo je društvo Smart iz Tešnja, a tisak je uradila tiskara Suton iz Širokog Brijega.

Ž.I., KT