Izišao siječanjski broj glasila "Stopama pobijenih"


U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" izišao je 30. broj glasila "Stopama pobijenih", kojega kao glavni i odgovorni urednik potpisuje vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Glasilo donosi mnoštvo podataka o ubijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugoga svjetskog rata.

U Uvodniku je napomenuto kako se došlo do razdoblja kada se teško pronalaze svjedoci, jer je prošlo 78 godina od ubojstva hercegovačkih franjevaca; mnogi svjedoci su pomrli pa se istina traži od svjedoka iz druge ruke te u dokumentima i raznim zapisima.

U rubrici Iz Ljetopisa treba istaknuti vijest o XIV. simpoziju Stopama pobijenih na kojemu su predavanja održali dr. Hrvoje Mandić, dr. Ivo Čolak te don Davor Klečina. Spomenuto je i Međugorje kao mjesto gdje je podignut spomenik sedmorici ubijenih fratara iz te župe ili onima koji su u njoj djelovali.

Donesen je i I. dio zapisa dr. fra Otona Knezovića o događajima na Širokom Brijegu, dolasku njemačke vojske i zauzimanju samostana i gimnazije za potrebe vojske.

U rubrici Glas o mučeništvu objavljeno je sjećanje fra Umberta Lončara o smrti njegova brata fra Slobodana Lončara, kojega su jugokomunisti ubili u Ljubuškom između 12. i 13. veljače 1945.

Ovaj broj glasila, u rubrici Natječaj, objavljuje nagrađene radove iz 2022. za uzrast odrasli.

Rubrika Uspomene donosi zapis fra Vencela Kosira od propasti Austro-Ugarske do uspostave Nezavisne Države Hrvatske i Drugoga svjetskog rata te dolaska jugokomunista na vlast. Opisuje s kakvim su se sve poteškoćama franjevci i svećenici borili dok su jugokomunisti vodili glavnu riječ, poput poziva na ispitivanje u UDBA-u, upadanja u samostan usred noći, pljačke, prijetnje, sve s ciljem uništavanja duhovnih vođa naroda.

Donesen je i razgovor s fra Danom Karačićem koji je život proveo djelujući u dušobrižništvu, a u posljednje vrijeme posebno je djelatan u brizi za Franjevački svjetovni red (FSR) najprije na razini Provincije, a sada kao duhovni asistent FSR-a na Širokom Brijegu.

Podlistak donosi sjećanja Pere Banovića o školovanju na Širokom Brijegu, sjećanja na njegove kolege iz školskih klupa i profesore koji su tada djelovali u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, a koje je prekinuo dolazak jugokomunista pred vrata Širokog Brijega krajem 1944.

Glasilo Stopama pobijenih može se nabaviti u župnim uredima, narudžbom od Vicepostulature ili na kioscima u Bosni i Hercegovini. Prijašnje brojeve glasila, u PDF obliku, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju Izdavaštvo.

J.M., KT