Izišla knjiga "Rječnik obreda"


"Kršćanska sadašnjost" objavila je vrijedni priručnik "Rječnik obreda" koji je uredio Mirceal Eliade, profesor povijesti religija i filozofije.

Rječnik je plod istraživanja stručnjaka u području etnologije, antropologije, sociologije, filozofije i teologije. Otvara čitatelju svijet značenja neophodnih za razumijevanje suvremenih pojava, javlja IKA.

Mircea Eliade je s Georgesom Dumézilom pružio u svojim studijama novi pogled i metodu religijskim znanostima, prilagodivši ih znanstvenom duhu i antropološkim istraživanjima XXI. stoljeća, što u ovom djelu pronalazi vrijedno uporište.

Istraživanje posredničke funkcije svetoga, u kontekstu hijerofanija koje doživljava homo religiosus, dovelo je Mirceu Eliadea do proučavanja obreda i rituala. On se posvetio proučavanju obreda obnove i obreda prijelaza. Radi se o veoma širokome području koje se kreće od obreda prijelaza u misterijskim religijama i šamanizmu do obreda u različitim tajnim društvima. U svojemu cjelokupnome istraživanju, naglasak se stavlja na arhetip, na sveto mjesto, na pravrijeme, na objave mitova i na inicijacijske provjere.

Rječnik obreda na 610 stranica obuhvaća i razrađuje niz pojmova, od amuleta i talismana, ceremonija, čišćenja, dara, egzorcizma, glazbe i religije, inicijacije, karnevala do obreda prijelaza, utemeljenja, obredne izolacije, obrednih maski itd., poredanih abecednim redom.

Ž.I., KT