Gorica

Izložba karikatura o Bl. Stepincu i propagandni film iz 1946.


U Galeriji u starom župnom dvoru u Gorici, 25. listopada otvorena je jedinstvena izložba "Karikature komunizma Blaženog Alojzija Stepinca" i prikazan je propagandni film o Bl. Alojziju Stepincu.

Večer je upriličena u organizaciji Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, Đakovačko – osječke nadbiskupije, Matice hrvatske - Ogranak Osijek, Matice hrvatske - Ogranak Grude, Hrvatske franjevačke arhoeloške zbirke Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica i Bratovštine Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići.

Na početku je u ime domaćina pozdravio sve i zaželio dobrodošlicu fra Vinko Mikulić Bajević, kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke u Gorici. Fra Vinko je kazao kako postoji veza između Zagrebačkog Kaptola i Hercegovine. Naime, kardinal Stepinac je pred Drugi svjetski rat posjetio Hercegovinu, također je to učinio i blagopokojni kardinal Franjo Kuharić uoči Domovinskog rata.

Nakon fra Vinka o suradnji Osijeka i Gruda, posebice Matice hrvatske iz Osijeka i Gruda govorio je Ivica Završki, donedavni predsjednik Matice hrvatske u Osijeku i član Glavnog odbora Matice hrvatske. Kazao je kako je suradnja već dugi niz godina jako dobra i da se nastavlja i ubuduće. O izložbi je kazao sljedeće kako demonizirajući kardinala Stepinca i Katoličku crkvu, komunisti su takvom medijskom kampanjom pripremali podlogu za sam sudski proces Blaženom kardinalu Stepincu. Posljedice su bile užasne, a oni koji su radili po diktatu kao sluge režima nisu snosili ni najmanju odgovornost zbog toga.

Dr. Vladimir Dugalić, dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu govorio je o samoj izložbi i filmu. Pri tome je kazao kako ova izložba prikazuje obrazac oblikovanja javnoga mišljenja kojeg je Komunistička partija Jugoslavije provodila 1945. i 1946. utem dvaju satiričkih listova: zagrebačkog Kerempuha i beogradskog Ježa. U tom vremenu satira i humor bili su jedno od jakih političkih oružja u političkim sukobima s neistomišljenicima u komunističkoj vlasti. Sam film je u originalnoj verziji iz tog vremena (1946.) - o suđenju i „krivici“ kardinala Stepinca i „njegovih suradnika“ gdje ga je komunistički režim prikazao nazadno i zločinački, a novu vlast kao nešto napredno i pravedno.

Dakle, ova izložba i film imaju suprotnu poruku od onoga što piše u tim listovima i onoga što se u filmu kazuje. Komunistička propaganda je nastojala Stepinca prikazati najvećim neprijateljem naroda, ali im u tome nije uspjelo jer Istina pobjeđuje.

Akademik Antun Tucak, Zmaj Sovićki pozdravio je sve prisutne i dodijelio povelje dvojici svećenika redovnika, franjevcu i isusovcu, fra Dominiku Ramljaku i pateru Mijiću.

Na kraju programa je načelnik općine Grude Ljubo Grizelj zahvalio svima na dolasku i lijepom događaju i otvorio ovu izložbu. Program je lijepo vodila tajnica Matice hrvatske Ogranak Grude Ivana Bošnjak, a klapa Bratovština je krasnim izvedbama pjesama uveličala ovu večer koju je posjetila mnogobrojna publika.

Ovaj događaj je dio kulturne manifestacije XIV. Dani Matice hrvatske u Grudama -Božiću ususret.

Markus Bohrermann/ KT