Plehan

Izložba replika prastarih zdjela Kostolačke kulture


Na Prvu nedjelju došašća, 1. prosinca otvorena je na Plehanu prva izložba u muzeju i galeriji, koja je u izgradnji.

Svečano misno slavlje tom prigodom i klanjanje pred Presvetim, predvodio je gvardijan fra Anto Tomas u suslavlju s domaćim fratrima Jozom Gogićem i Ivanom Ćurićem.

U homiliji je uputio vapaj Bogu da svećenicima koji tu žive i povratnicima, koje je nazvao apostolima mira i dobra, pomogne ostvariti svoja viđenja o obnovi toga kraja. Molio je Gospodina da Plehančane raseljene diljem svijeta kao i sve odgovorne u društvu potakne da prepoznaju svoje talente i sposobnosti te ih ulože ih u obnovu plehanskog kraja kako bi ponovo zasjao kao vjersko-kulturno središte toga dijela Bosanske Posavine. I ovaj je put pozvao Posavljake da im dolazak na Plehan na mladu nedjelju bude zavjetom kada će zajedno moliti za obnovu sve rodne grude.

Nakon mise, u nazočnosti povratnika i Plehančana koji žive u Hrvatskoj te predstavnika društveno-političkih vlasti i kulture, slijedilo je otvorenje izložbe pod nazivom Novi život starog hrasta.  Riječ je o replici prastarih zdjela Kostolačke kulture, autora Ive Jelušića, zaljubljenika u povijest Bosanske Posavine.

Na početku je prikazan dokumentarni film o Kostolačkoj kulturi čiji je razvoj započeo oko 3200. pr. Kr., a najznačajniji lokaliteta u BiH joj je upravo u Bosanskoj Posavini – Pivnica kod Odžaka. Također u filmu je prikazan abonos – fosilizirano drvo hrasta lužnjaka, poznato kao crni hrast-dub starog više od 5 000 godina, čija su nalazišta u svijetu vrlo rijetka, a moguće ga je pronaći u starim i sadašnjim koritima rijeke Save, Vrbasa, Bosne i Drine.

U prigodnom programu, koji je vodila prof. Marija Zečević, uz autora su govorili Mato Grubišić i potom dr. Tomislav Dubravac na temu Abonos – drvo hrasta lužnjaka koji piše povijest. Dr. Dubravac je zahvalio autoru što je, kako je rekao, vratio hrastu duh jednoga vremena i života tisućama godina dalekog iza nas, dao mu novu dimenziju u svojim finalnim proizvodima, koji imaju i kulturno-umjetničku vrijednost te time pokazao da je promicatelj kulturne baštine rodnoga kraja koja šalje poruku drugima kako baštiniti vrijednost svojih časnih i ponosnih predaka.

Autor Jelušić govorio je o ideji i procesu izrade replika prastarih zdjela, naglasivši kako je njihova izrada jako zahtjevna te iziskuje puno rada, strpljenja i umijeća. On je gvardijanu Tomasu darivao križ izrađen od abonosa, a dr. Dubravcu zdjelu. Gvardijanu je obećao da će kada se uredi galerija darovati dio svojih replika izrađenih od ovoga drveta.

Izložbu, koju čine 30-ak vrijednih eksponata, svečano je otvorio gvardijan Tomas.

Prema svemu viđenomu, ovaj će događaj zasigurno zlatnim slovima biti upisan u kulturnu povijest Plehana i cijeloga ratom opustošenoga posavskoga kraja.

B.Lukačević/ KT