Široki Brijeg

Izložba "Stećci – svjetska baština UNESCO-a"


U četvrtak navečer, 28. travnja, u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu otvorena je izložba pod nazivom “Stećci- svjetska baština UNESCO-a”.

Pokretna izložba je upriličena u suorganizaciji  HKD-a Napredak Podružnica Široki Brijeg i Glavne podružnice iz Mostara. Izložba je to na kojoj su predstavljene umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sve fotografije su upotpunjene detaljnim tekstualnim objašnjenjima, na hrvatskom i engleskom jeziku, uključujući opis područja na kojem je stećak fotografiran te pojedinosti o samom spomeniku.

Okupljenima u širokobriješkoj Narodnoj knjižnici obratili su se predsjednica Napretka u Širokom Brijegu Marijana Pažin Ivešić, dopredsjednik ovoga Društva Miroslav Landeka te povjesničar i arheolog Ante Vujinović, koji je i član HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, javlja hkdnapredak.com.

Predsjednica širokobriješke podružnice predstavila je do sada realizirane projekte podružnice koju vodi nepunu godinu dana od njene obnoviteljske skupštine. Posebno je istaknula Napretkov Božićni koncert, različite izložbe i radionice s djecom kojima su obogatili kulturni život Širokog Brijega. Gosp. Landeka je podsjetio kako je izložba svoje putovanje započela u Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u okviru Napretkovog tjedna kulture 2021. godine, da bi se preko samostana u Fojnici  i Muzeja  Žitomislić našla u Širokom Brijegu. Istaknuo je i da stećci, kao srednjovjekovni nadgrobni spomenici, predstavljaju zajedničku kulturnu baštinu BiH i kao takvi su jedan od  najvećih misterija ovih prostora.

Posebno je naglasio da se ovom izložbom želi utjecati na turističke organizacije da u svoje turističke ponude „pod obavezno“ uvedu i obilazak stećaka, kao i utjecati  na lokalne vlasti kako bi ih potaknuli na što bolju zaštićenost ovih područja, što kvalitetniju promociju i obilježavanje.

Povjesničar Vujnović podsjetio je kako su srednjovjekovni nadgrobni spomenici ili stećci u srpnju 2016. upisani na UNESCO-vu listu zaštićene svjetske baštine s ukupno 28 nekropola iz 4 države, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

"Na osnovu raspoloživih podataka može se tvrditi da se pojavljuju od druge polovice 12. stoljeća do dolaska Turaka i islama na naše prostore krajem 15. i početkom 16. stoljeća", kazao je Vujnović te pojasnio je da se od 70 000 evidentiranih stećaka na 3 300 lokaliteta, u Bosni i Hercegovini nalazi se oko 60 000, u Hrvatskoj 4 400, u Crnoj Gori oko 3 500 i u Srbiji oko 4 100.

Za glazbeni ugođaj na izložbi pobrinula se širokobrješka klapa Dobrkovići.

Izložba se nakon Širokoga Brijega uskoro "seli" u Vitez i Novi Travniki.

Ž.I., KT