Tuzla

Izložbe u doba „korone“ u režiji tuzlanskog „Napretka“


Protekli tjedan HKD „Napredak“ Glavna podružnica Tuzla u suradnji s tamošnjim franjevačkim samostanom upriličili su izložbu skulptura pod nazivom Materija-oblik-vertikala mladog akademskog kipara Borisa Orenčuka iz Mostara.


Izložba je privukla veliku pozornost publike i medija što je pokazao i posjet Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković.

Ipak, budući da živimo u doba pandemije koronavirusa i obzirom na propisane higijensko-epidemiološke mjere, sasvim sigurno brojni Tuzlaci, unatoč želji, ipak nisu došli na otvorenje izložbe. Zbog toga su se u tuzlanskom Napretku odlučili pripremiti audio-vizualni zapis o izložbi kako bi i umjetnika i postavku približili ne samo tuzlanskoj publici, već i mnogo šire. „Pozitivno nas je iznenadio prošlotjedni odziv publike na izložbi. Pokazatelj je to da ljudima nedostaje ovakvih i sličnih sadržaja. Ali jednako tako, svjesni smo da se brojni naši sugrađani ne osjećaju sigurno u ovo današnje vrijeme i zbog toga smo se odlučili pripremiti ovaj dokumentaristički prilog o umjetniku i izložbi kako bi naši sugrađani, ali i svi drugi putem društvenih medija mogli vidjeti kako je to sve skupa izgledalo u našoj Galeriji, tko se to i na koji način predstavio našoj publici“, istaknuo je Ivica Kovačević, predsjednik HKD-a Napredak Glavna podružnica Tuzla.

Ovo nije prvi put da tuzlanski Napredak ima ovakav pristup organiziranju izložbe. Na sličan način još je u travnju upriličena online izložbu grafika svjetski poznatog grafičara Virgilija Nevjestića.

Spomenimo da tuzlanski Napredak ove godine obilježava 30 godina od obnove rada i cijela će jesen biti posvećena toj obljetnici. „Nastavit ćemo s ovakvim pristupom. Ukoliko okolnosti budu dozvoljavale pripremat ćemo različite sadržaje s publikom, a ukoliko se stanje s koronavirusom dodatno usložni nastavit ćemo raditi putem društvenih mreža i različitih web platformi. Uglavnom možemo najaviti bogatu kulturnu jesen u režiji HKD-a Napredak Glavna podružnica Tuzla“, za kraj je istaknuo Kovačević.

J.P., KT