Mostar

Izložbom obilježena 30. obljetnica obnove rada Napretkove Glavne podružnice Mostar


U ponedjeljak, 16. studenog izložbom „Crvena“ akademskog slikara Nebojše Dimovskog u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, obilježena je 30. obljetnica obnove rada Hrvatskog kulturnog društva Napredak Glavna podružnica Mostar.

Prema riječima autora izložba je inspirirana razdobljem koronavirusa i zatvaranja. „Izložena su 24 djela, ulja na platnu, koja su nastala ove godine, a inspirirana u ovom razdoblju korone i zaključavanja, odnosno vremena kada smo svi bili zatvoreni u kućama, te sjećanjem na osobe koje nismo dugo vidjeli“, kazao je Dimovski. Istaknuo je kako na slikama prevladavaju nijanse crvene boje, odnosno boje anksioznosti.

„Prije dva dana, 14. studenoga navršilo se točno 30 godina od obnove rada HKD Napretka– Glavne podružnice Mostar. Tim povodom organizirali smo ovu izložbu, želeći na taj način Mostarke i Mostarce i sve članove društva posjetiti na ovu važnu obljetnicu. Ovim želimo ukazat na važnost Napretka u društvu i njegov doprinos u kulturi, Mostaru, BiH, Hrvatskoj i svugdje gdje Napredak djeluje“, kazao je dopredsjednik HKD-a Napredak Miroslav Landeka.

Landeka je naglasio kako je i ova izložba s „potpisom“ Napretka jer je akademski slikar Nebojša Dimskovi člana tog društva, kao što su i voditelj Galerije Dalibor Nikolić i prof. Marijana Pavlović te Monija Jarak Mikulić, koja je bila Napretkova stipendistica i danas članica Upravnog odbora Napretka.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Kosača, magistar kiparstva Dalibor Nikolić u svom obraćanju ocijenio je kako ova izložba zaslužuju pozornost jer je riječ o kvalitetnim slikarskim radovima te je zahvalio Napretku za njezinu organizaciju.

Svojim nastupom ovu izložbu obogatile su i članica Upravnog odbora HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, koja izvela napolitansku solo pjesmu Santa Lucia uz glasovirsku pratnju prof. Marijane Pavlović. U zajedničkom muziciranju mezzosopranistice Jarak Mikulić i profesorice Pavlović izvedena je i poznata arija Habanera iz opere Carmen skladatelja Georga Bizeta. Voditeljica programa otvorenja izložbe bila je novinarka Rosanda Zovko, piše na mrežnoj stranici hkd.napredak.com.

Inače, treba istaknuti kako je ovo prvi put da je Dimovski izlagao u svom rodnom gradu. Izložba je prodajna i bit će otvorena do 5. prosinca.

Nebojša Dimovski rođen je u Mostaru 29. siječnja 1988. Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu (grafički smjer), nakon čega je otišao u Rim (Italija) i završio Likovnu akademiju (Accademia di Belle Arti di Roma) smjer slikarstvo pri Sveučilištu La Sapienza, u klasi prof. Andrea Voloa i Constantinoa Baldinoa.

Studij je završio prosjekom 4,3. Njegova slika bila je izabrana za finale prestižne nagrade Premio Nazionale delle Arti, 2010. Napulj, Italija, (pokrovitelj MIUR – talijansko Ministarstvo kulture), za koji su bili izabrani najbolji studenti svih akademija u Italiji. Nakon završenog studija otišao je u Nizozemsku, gdje je skoro dvije godine proveo u istraživačkom radu. Poslije je otišao u Madrid i tamo je proveo zadnjih šest godina. U tom razdoblju održao je zapažene izložbe.

T.M.I., KT