Kako shvatiti vjeru?


Jedno od novijih izdanja Kršćanske sadašnjosti je knjiga Shvatiti vjeru, s podnaslovom Teologija čina vjere, djelo njemačkog katoličkog teologa Christopha Böttigheimera.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Ovo teološko štivo Christopha Böttigheimera objavljeno je 2012. u Njemačkoj, a hrvatsko izdanje Shvatiti vjeru tiskano je u prijevodu Ivana Ivande pod okriljem Kršćanske sadašnjosti (u biblioteci Teološki radovi) u rujnu 2015.

Pitanja i odgovori

U toj se knjizi autor studiozno i s više aspekata bavi pojmom vjere koji je za kršćansku religiju od temeljnog značenja, a koji počesto vjernici ne razumiju u potpunosti. Njemački teolog nastojao je u svjetlu teologije vjere u opsežnu izdanju na 300 stranica razjasniti njihove nepoznanice, te odgovoriti na brojna pitanja – od onih vezanih za pojam vjere u kršćanskome smislu, do onih koja se tiču praktičnog ostvarenja vjere i uloge Crkve u tom procesu.

U predgovoru je naveo kako se u knjizi bavio činom vjere, dobro znajući da unutar kršćanskog shvaćanja vjere čin vjere i njezin sadržaj tvore jedinstvo i kako se ta dva elementa ne mogu odvajati. Pritom je uzimao u obzir i biblijske i teološko-povijesne nalaze, kao i konfesionalne napetosti te ekumenska približavanja. Polazeći od pitanja o razumu, o Crkvi kao zajednici vjere, o religioznom iskustvu, Böttigheimer razrađuje sistematsko-teološku teoriju o slobodnom, odgovornom činu kršćanske vjere.

Opsežan sadržaj

Knjiga se sastoji od dvaju segmenata Shvaćanje vjere i Posredovanja vjere. Prvi donosi poglavlja Utemeljenje, Biblijsko shvaćanje vjere, Postaje teologije vjere i Promišljanje o kršćanskoj vjeri, a drugi dio obuhvaća poglavlja Vjera po posredovanju razuma, Vjera po posredovanju Crkve i Vjera i potvrđivanje. Svaka cjelina razrađena je u niz zanimljivih sadržaja. Primjerice, autor je detaljno predočio postaje teologije vjere od postapostolskog doba do Drugog vatikanskog sabora i novijih dana. Zanimljiva su i promišljanja o vjeri kao daru, svjedočenju vjere u Crkvi, krštenju kao sakramentu vjere, grijehu i ljudskoj slobodi… Zasigurno je korisno pročitati i retke o konfesionalnim razlikama, krizi vjere, religioznim iskustvima i njihovim značenjima…

Dar milosti

„Čin vjere, u kojem se poklanja povjerenje Bogu koji priopćava sama sebe u povijesti i suglašava s istinom njegove objave, predstavlja složeno događanje. S jedne ga strane kao čin koji se odnosi na Boga treba shvaćati kao nezaslužen dar milosti, a s druge strane, s ljudskog motrišta, kao osobni čin koji hoće da ga se ostvaruje i opravdava u slobodi, razumom i voljom. Nadalje, stalno je podvrgnut povijesti i u svojoj je procesnosti izložen rastu ili razvodnjavanju“, naveo je autor u pogovoru. Prema njegovim riječima, što se više vjernik u svojem sebe-ostvarenju usmjerava Bogu, koji mu se u ljubavi slobodno okreće, to više zahvaljujući svojoj pouzdanoj vjeri, dolazi samome sebi – nalazi svoje iskonsko određenje.

„Ostaje nadati se da će teološko promišljanje čina vjere i svjesno ostvarenje vjere dovesti, ne samo do obnove vjere svakog pojedinca, nego isto tako i do prevladavanja proturječnih poimanja vjere i do obnove Crkve kao zajednice vjere“, istaknuo je Böttigheimer u čijem će ostvarenju privlačan sadržaj naći i teološki stručnjaci, ali i oni koji žele doznati više iz laičke perspektive.