Vukovar

Koncert Orguljaškog dua “Quattro Obbligato”


U vukovarskoj franjevačkoj crkvi Sv. Filipa i Jakova 11. listopada održan je koncert Orguljaškog dua „Quattro Obbligato“ koji čine umjetnice Elizabeta Zalović i Mira Kudrna. Ansambl koji djeluje od 2006. trenutno je jedini ovakav aktivni sastav u Hrvatskoj.

Na koncertnom programu ovog komornog sastava nalazile su se skladbe za orgulje domaćih i inozemnih autora od 18. do 21. stoljeća u rasponu od ranog baroka do suvremenih ostvarenja. Od G. Merkela (Sonata in d minor op. 30), Ch. Callahana (Toccata For All the Saints), A. Klobučara (Balada za orguljaški duo); J. Ruttera (Variations duet); P. Obradovića (Contra Vals), te autora; L. Kunkela (djelo The right Combination).

Mirta Kudrna diplomirala je orgulje na Akademiji za glazbu u Ljubljani, u klasi prof. H. Berganta. Tijekom studija nastupala je solistički i u komornim sastavima te brojnim orguljaškim natjecanjima u zemlji i inozemstvu, a usavršavala se na brojnim seminarima u Austriji, Španjolskoj, Danskoj. Elizabeta Zalović diplomirala je teoriju glazbe i orgulje u klasi dr. art. Lj. Očić na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, piše ika. Nakon studija nastupala je solistički i u komornim sastavima te brojnim orguljaškim natjecanjima u nas i inozemstvu: Muzički biennale Zagreb; Dani hrvatske glazbe; Međunarodni festival suvremene glazbe Tieste Prima (Italija); ciklus Svjetski orguljaši (Moskva, Rusija). Praizvela je i brojna djela hrvatskih autora. Obje su umjetnice izvanredne profesorice na Institutu za crkvenu glazbu KBF-a u Zagrebu.

T.M.I.,KT