Kristina Ćavar mostarskoj publici predstavila svoj 'Conjuctio Magna'


U sklopu "Napretkovog tjedna kulture" 10. ožujka u Galeriji kraljice Katarine Kosače upriličena je izložba mr. sakralne umjetnosti Kristine Ćavar, akademske slikarice, koja se mostarskoj publici predstavila s 40 minijatura izrađenih u ciklusu "Conjuctio Magna".

"Ove minijature rađene su u kombiniranim tehnikama. Rabila sam olovke, bojice, sprej, akril i sve drugo što mi je došlo u ruke u određenom trenutku. Format minijature mi paše jer u jednom trenutku mogu tretirati tri-četiri mala formata i onda se vraćati i ponovno, slojem na sloj pokušavati naći taj neki vizualni zvuk, nešto što mi je zatitralo i što bi se moglo dobro uklopiti u priču Conjuctio Magna", kazala je umjetnica na otvaranju izložbe i pojasnila da je to termin koji su koristili srednjovjekovni astronomi za betlehemsku zvijezdu.

"Ovih 40 sličica je, zapravo, traganje za tom tajnom, neiskazanim otajstvom, jer još uvijek se ne zna što je bila betlehemska zvijezda. Imamo samo nekoliko hipoteza i onda sam ja kroz tu priču pokušala pronaći sebe, neki svoj vizualni izričaj i tako je nastala ova moja izložba", dodala je Ćavar.

Izložba je dio Napretkovog tjedna kulture, koji se od 9. do 14. ožujka održava u Mostaru, a otvorio ju je Marko Romić, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar.

Kustos izložbe Dalibor Nikolić, akademski kipar istaknuo je kako minijatura nije danas česta pojava u svijetu kao oblik likovnog izražavanja jer minijatura kao djelo zahtjeva intimu, odnosno posvećenost promatrača, više nego neko djelo većih dimenzija.

Povjesničar umjetnosti prof. Ivan Vrljić, tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar, kazao je kako Kristinine slike posjeduju duboko duhovno značenje.

"Kristininu izložbu preveli bi smo s riječju Dugo vezivanje, a u biti reflektira njezinu povezanost  s likovnošću trenutka i njezin odnos sa svijetom oko sebe", istaknuo je prof. Vrljić.

Prema riječima dopredsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak Miroslava Landeke, u pet dana trajanja manifestacije mostarska publika imat će priliku uživati u glazbenom, likovnom i književnom programu.

Kristina Ćavar rođena je 1985. u Doboju. Osnovnu školu završila je u Žepču, opću gimnaziju u Katoličkom školskom centru Don Bosco u istom gradu, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu diplomirala je 2008. u klasi prof. Ante Kajinića, slikarski odjel.

Poslijediplomski studij Ars sacra na širokobriješkoj akademiji završila je 2010. kod istog profesora. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH, Udruženja likovnih umjetnika EN FACE te Udruženja likovnih stvaralaca Šabac, Srbija. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za umjetnički rad.

Izložba slika ostaje otvorena do 17. ožujka.

KT