Likovna kolonija na Plehanu


Na likovnoj koloniji "Plehan 2023." koja je u župi Sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bos. Posavini upriličena od 19. do 22. svibnja, sudjelovalo je 13 slikara iz Hrvatske i BiH.

Kako je tema kolonije bila slobodan izbor umjetnici su na svojim slikama zabilježili razne motive iz prirode i ostalo te su 20-ak umjetnina darovali Plehanu.

Također, zajedno su s ostalim vjernicima sudjelovali, 21. svibnja, na misi mlade nedjelje, koju je predvodio gvardijan fra Anto Tomas. Tom prigodom fra Anto im je zahvalio na trudu i ljubavi s kojom su tih dana koristeći svoje darove pridonijeli da se ostvaruje njegova želja da Plehan sve više postaje uz vjersko i kulturno središte tog dijela Bosanske Posavine, kako je to bio prije ratnih razaranja. Zahvalio im je na darovanim umjetninama koje će biti izložene u rujnu na donatorskoj večeri u Zagrebu. Zahvalio je voditelju kolonije prof. Branimiru Pešutu koji je u koordinaciji s Milanom Bešlićem, članom Odbora za obnovu Vjersko-kulturnog središta Plehan ostvario taj veliki projekt.

Zahvalio je svojim suradnicima koji su podnijeli teret organizacije: župnom vikaru fra Mati Vincetiću, tajniku Ivici Blaževiću, domaru Miji Jerkoviću i kuharici Olgici Cerović te obitelji fra Mirka Filipovića i Stipe Lucića, koji su dane kolonije svoje domove dali na raspolaganje umjetnicima. Zahvalio je i Trpimiru Goluži zastupniku u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, na nazočnosti te svima koji su molitveno, materijalno i financijski pomogli taj projekt.

Svoju oduševljenost kako ljepotama toga kraja tako i ljubaznošću povratnika, koje gvardijan naziva apostolima mira i dobra, nisu skrivali ni umjetnici, koji su obećali i na godinu opet doći na Plehan. Nagradili su ih povratnici kako svojim proizvodima i raznim delicijama tako i izvornim pjesmama u zajedničkom druženju, napose poslije mise na Mladu nedjelju, kako to tradicionalno, poput prvih kršćana, čine.

Dodajmo na kraju kako su na koloniji sudjelovali: Željko Mucko iz Koprivnice; Marko Živković iz Kostrča iz Orašja ( živi u Osijeku), Željko Zima iz Marčana kraj Varaždina (živi u Zagrebu), Igor Konjušak iz Zagreba, Goran Petrač iz Ludbrega, Petar Ujević kipar iz Rakitija kraj Svete Nedjelje, Hrvoje Marko Peruzović iz Zagreba, Branko Reić iz Zagreba, Branimir Pešut iz Slavonskog Broda, Frane Radak iz Goriša kraj Šibenika (živi u Zagrebu), Siniša Simon iz Vinkovaca, Željko Begović iz Cerne i Ivan Katić iz Ruščice.

B. Lukačević, Ž.I., KT