Najava: Galerija Aluminij izložit će autentični dio Kristova križa


Galerija Aluminij u Mostar donosi relikvije Sv. križa, autentični komadić drvenoga križa na kojemu je raspet Isus Krist. Svečano je otvorenje 20. ožujka, s početkom u 20 sati, a izložba ostaje dostupnom do 5. travnja.

Sveti su ostaci Kristova križa dijelom izložbe koju Galerija Aluminij, u duhu korizmenoga vremena, postavlja u suorganizaciji sa Samostanom i duhovnim centrom Karmel sv. Ilije, smještenim na obalama Buškoga jezera, u okolici Tomislavgrada. Postav nosi naziv Pasionska baština iz riznice Karmela sv. Ilije, jer predstavlja dio fundusa umjetnina i etnografske zbirke s temom Muke i Uskrsnuća Kristova.

Prema predaji, relikviju Svetoga križa u 4. je stoljeću, u Svetoj Zemlji, pronašla rimska carica Jelena Križarica (Sv. Helena) i dio je završio u Rimu. U 18. st. u Ceseni (Italija), od veće je relikvije odvojen jedan maleni dio i smješten unutar kristalnoga križa, urešenog zrncima srebra. U tamošnjoj je biskupijskoj palači, u listopadu 1761., izdan dokument koji potvrđuje autentičnost dragocjenoga relikvijara.

"Ovo je uistinu jedinstven događaj, od iznimne duhovne važnosti za kršćane ovoga podneblja, ali i za ljude drugih vjerskih pripadnosti koji cijene vidjeti i doživjeti nešto nesvakidanje. Na našu osobitu čast, izložbu će otvoriti Vinko kard. Puljić, nadbiskup vrhbosanski, uz nazočnost mjesnoga biskupa mons. Ratka Perića, a kako je Mostar toga dana domaćinom zasjedanja Biskupske konferencije BiH, očekujemo da će otvorenje pohoditi i drugi oci biskupi. Eto, nakratko ćemo, uoči blagdana Uskrsa, naš hram kulture učiniti istinskim svetištem, na dar ljudima dobre volje", kazao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

Prior Karmela Sv. Ilije, o. Zvonko Martić, idejni začetnik ovoga posebnog događaja, kustosom je izložbe, a podijelio ju je u nekoliko cjelina.

"Kao dar Mostaru, donosimo vam najreprezentativnije, svakako i najvrijednije dijelove naše mlade zbirke, a govorimo o umjetničkim slikama, određenim predmetima bogoštovlja, rukotvorinama, umjetničkim fotografijama korizmenih običaja iz BiH, posebno urešenim uskrsnim pisanicama, autentičnim čipkama… Relikvijar s relikvijama Svetoga križa i stigme ili slika Rane sv. Franje bit će jednom sakralnom cjelinom, drugim dijelom su suvremeni umjetnici, a trećim etnografska građa", pojasnio je o. Zvonko koji je i autorom prigodnoga kataloškog teksta u kojemu ističe kako karmelska zajednica svoje poslanje ostvaruje svakodnevnim življenjem svoje karmelske karizme, stavljajući naglasak na molitveni i kontemplativni život.

 Ovom izložbom prikazujemo tek djelić svoje riznice stare nepunih dvanaest godina i treba ju promatrati u okolju djelatnosti nove redovničke zajednice na polju umjetnosti i očuvanja tradicijske baštine svih naroda u BiH – domeće o. Zvonko, zahvaljujući pritom Vladi Hercegbosanske županije i Općinskomu poglavarstvu Tomislavgrada, kao pokroviteljima izložbe.

Inače, Samostan i duhovni centar Karmel sv. Ilije dijelom su Hrvatske kar­melske provincije sv. oca Josipa, sa sjedištem u Zagrebu (RH) i jedinim je samostanom karmelićana u BiH. Provincija trenutačno ima osam zajednica u šest europskih zemalja: Hrvatska (Zagreb, Split i Krk), Srbija (Sombor), Bugarska (Sofija), Austrija (Graz) i Italija (Rim).

KT