Sarajevo

Najava: Maskenbal na Stupu


Novoosnovano HKUD „Don Ivan Trobentar“ Stup, u subotu, 10. veljače u Šestoj osnovnoj školi u Barama kod Stupa organizira maskenbal.

Prigodni program počinje od 18 sati, a organizatori pozivaju sve zainteresirane na dolazak, zabavu i ugodno druženje tijekom kojega će biti i izbor najljepše maske.
Inače, ovo je prva manifestacija koju organizira Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Don Ivan Trobentar koje je osnovano prije nekoliko mjeseci, u želji za očuvanjem hrvatskog i katoličkog identiteta u ovom sarajevskom naselju. Na Utemeljiteljskoj skupštini za prvog predsjednika izabran je gospodin Aco Posavljak.

Osnivači HKUD-a za naziv društva izabrali su ime nekadašnjeg dugogodišnjeg stupskog župnika don Ivana Trobentara, koji je pune 32 godine vršio župničku službu u ovoj sarajevskoj župi. Inače don Trobentar rođen je 18. lipnja 1911. u Donjoj Prači, župa Višegrad. U osnovnu školu krenuo je s pet godina na Palama, a 1920. upisao se u osmogodišnju Isusovačku gimnaziju u Travniku. Zaređen je za svećenika 31. ožujka 1934. Kratko je bio kapelan u Derventi, potom župnik na Palama (1934. − 1935.), a od 1935. do 1937. bio je župnik i u Deževicama. Službovao je kao kateheta u građanskoj i osnovnoj školi Zavoda Sv. Vinka u Sarajevu te je 1938. bio kapelan na Stupu. U svibnju 1945. imenovan je župnikom na Stupu, gdje je i umro 6. kolovoza 1977. u 67 godini života. Sahranjen je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Više od tri desetljeća službe na Stupu do danas nisu zaboravljena te ga se mnogi župljani i dalje rado sjećaju i spominju njegovo ime. Zato je svakako i hvalevrijedno da je ovo Hrvatsko kulturno umjetničko društvo dobilo ime po nekadašnjem župniku. Jasno da je ovim još jednom istaknuta blizina Katoličke Crkve katoličkom puku u očuvanju nacionalnog i vjerskog identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Upravo jedna od tih lijepih tradicija prisutnih među Hrvatima katolicima u BiH je organiziranje maskenbala ili maškara. Stoga se organizatori nadaju velikom odazivu na ovu manifestaciju kako bi članovi novoosnovanog HKUD-a dobili dodatni motiv za daljnji rad.

KT